Johan T. Lindwall: "Silvia, du är älskad av en hel nation"

Johan T. Lindwall: "Silvia, du är älskad av en hel nation"

Nu finns ett nytt nummer av Svensk Damtidning i butik.
SvenskDam

Fina, fina Silvia!

“Silvia på sjukhus”. Själv nåddes jag av beskedet mitt under vår traditionella familjegudstjänst på julafton. Drottningen förd akut till sjukhus kvällen före på sin egen födelsedag – och nu beordrad av läkare att stanna kvar för fortsatt vård på självaste julafton.

Hovet gav inga direkta besked och det enda som stod klart var att drottningen hade drabbats av någon slags yrsel. Ingen kring drottningen gav några mer besked, men det var allvarligt. Annars skulle drottningen aldrig bli inlagd på sjukhus på sin födelsedag och sedan tvingas stanna kvar över julafton.

Under alla år som jag har följt kungafamiljen har Silvia i princip aldrig ställt in på grund av sjukdom. Någon Nobelfest och statsbesöket i Botswana 2010 på grund av en kraftig öroninflammation.

Men vi har aldrig sett drottningen inlagd på svenskt sjukhus, enda gången var ett par timmar i samband med att Victoria föddes 1977. Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine var ju båda hemmaförlossningar, Stockholms slott och Drottningholms slott.

Enda gången som det har framkommit att drottningen vårdats officiellt på sjukhus var förra året efter att hon ramlat illa i en skidbacke i Schweiz. Då flögs drottningen till sjukhus där läkarna opererade in titanskruvar i Silvias skadade högra axel.

Så därför blev oron nu så mycket större. Vad hade hänt? Varför var drottningen förd till sjukhus och dessutom inlagd för medicinsk övervakning? Hovet gav direkt inga besked och ovissheten blev därför så mycket större.

Det har varit ett otroligt intensivt år för kungafamiljen och då i synnerhet drottningen. 2016 var ju det kungliga superåret med allt från kungliga födslar, dop, kungens 70-årsdag, drottningen 40 år i hans majestäts tjänst och ovanpå allt detta ett statsbesök på andra sidan jordklotet i Bhutan.

Nu 2017 hoppas jag att drottningen kanske unnar sig att stundtals ta det lite lugnare med alla officiella plikter och låta de två yngsta barnen ta ett eller två kliv framåt och börja arbeta mer för svenska kungahuset.

Silvia, glöm inte en sak:

Du är älskad av en hel nation!