Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwalls försvar av kungen: "En otrolig aura"

13 sep, 2023, 12:45 
Louise Wibergh Lenti
Carl XVI Gustaf Bernadotte och Johan T. Lindwall

Monarkins vara eller icke vara blev en intressant debatt på Nyhetsmorgon.

Annons

Vi är många som gladeligen firar kungens 50 år på tronen denna vecka. Samtidigt finns det flera som argumenterar för att monarkin ska avskaffas.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall mötte under morgonen Niclas Malmberg, ordförande för republikanska föreningen, i en debatt på Nyhetsmorgon. Temat var monarkins vara eller icke vara.

Planen avslöjad: Det händer när Victoria blir drottningBrand logo
Planen avslöjad: Det händer när Victoria blir drottning

Inledningsvis fick bägge parter argumentera för respektive mot monarkins avskaffande.

– För mig är det självklart att vi ska ha monarkin därför att monarkin har funnits i över 1000 år i Sverige. Det är en institution som öppnar dörrar över hela världen. Det är ett statsskick som gör att det svenska näringslivet blomstrar – mer än någonsin, säger Johan T Lindwall.

Annons

Malmberg svarar att arvsmonarkin går emot ett demokratiskt samhälle och utvecklar:

– Frågar man människor idag om de skulle välja en konstitution som bestod av en arvsmonarki, om Sverige bildades som land idag och det inte fanns någon historia eller kungahus att ta hänsyn till, så skulle alla svara ”ja, det klart vi ska ha en demokrati – inte arvsmonarki” säger Niclas Malmberg.

Johan T Lindwall: ”Påvar, presidenter och kejsare bugar för svenska kungahuset”

Vidare diskuterade de vikten av en monark som statschef i jämförelse med en president. Malmberg menade att det inte spelade någon roll för näringslivet eller exporten om det var en monark eller president. Det är aspekter som bra företags- och innovationsklimat som avgör det hela. Lindwall hade andra erfarenheter:

– Jag har rest med kungafamiljen i över 20 år över hela världen. Jag har sett vilken effekt de har utanför Sverige, för Sverige som land. Jag har sett de enorma fördelarna när vi kommer till exempelvis Asien eller USA: Påvar, presidenter och kejsare bugar för svenska kungahuset därför att de har en otrolig aura utanför Sverige. De är så viktiga för svenskt näringsliv och för Sverige som land över huvud taget.

Annons

Ett annat argument mot monarkin som framförts i tidigare debatter är kostnaden. Även här hade Lindwall svar på tal:

– Well, en president kostar oftast mycket mer. Titta bara på Frankrike. Där måste alla tidigare presidenter bli avlönade fortsatt efter att de avgått. Det är en jätteapparat för Frankrike att betala det här varje år, varje månad. Så, argumentet med pengar det funkar inte heller, säger Lindwall.

Kungahusets framtidsutsikter

Slutligen diskuteras monarkins popularitet där intresset för kungafamiljen sjunkit de senaste tio åren. Kantar Public, före detta Sifo, har gjort en undersökning som visar att 60 procent av folket vill behålla monarkin till skillnad från 70 procent år 2012. Samtidigt visar en mätning gjord av Göteborgs Universitet att Kronprinsessan Victoria är den populäraste personen som någonsin uppmätts i svenska mätningar.

– Jag tror att de bara kommer öka i popularitet och det ser vi ju här nu. Kungen 50 år på tronen nu på fredag, det har uppmärksammats precis överallt. Alla pratar om det här nu och vill vara med och fira. Det kommer bli en enorm folkfest i Stockholm – och det säger väl ganska mycket, säger Johan T Lindwall.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna / TV4

Annons