Jonathan, 27, utsatt för bluff av falsk prins Daniel: "Kändes jättekonstigt"

Prins Daniel

Komikern Jonathan Tengwall blev förd bakom ljuset av en falsk prins Daniel.
7 saker du inte visste om prins Daniel
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är väldigt noga med vilka sammanhang de figurerar i. Men ibland sker saker bortom deras kontroll. Vid flera tillfällen har bluffmakare, diverse renommésnyltare och skämtare använt sig av bilder på Victoria och Daniel utan att ha fått kungahusets explicita godkännande.

Falsk prins Daniel skapade förvirring

Prins Daniel

Som när en marockansk optikerfirma, Optique Chaab, hade med prinsen på en av sina affischer. Då fick hovet ta till jurister för att hantera frågan.

Jonathan Tengwall, 27, är ståuppkomiker, poddare och amatörkock. I veckan damp ett vykort ner i hans brevlåda. Motivet på kortet var bekant: ett foto på Victoria och Daniel, från deras bröllopsdag.

– Jag trodde att det var ett julkort eller möjligtvis kort från farfar eller nån gammal släkting. Jag kan inte minnas när jag fick ett vykort senast, säger Jonathan i en intervju med Svensk Damtidning.

Men så vände Jonathan på kortet – och fick sig en chock. Kortet var signerat av prins Daniel!

Texten var en uppmaning:

"Anmaning att låta dig undersökas av läkare. En person som smittas av corona har enligt anmälan till smittskyddsläkaren i Uppland varit i kontakt med dig på ett sådant sätt att smitta kunnat överföras. Corona är en allmänfarlig sjukdom och du är enligt kap 1§ i smittskyddslagen skyldig att låta undersöka dig", står det på kortet, som var undertecknat "Smittskyddsenheten Uppland, i tjänsten praktikant prins Daniel, hertig av Västergötland".

Jonathan förstod först inte vad det var som pågick.

– Jag kände stor förvirring! Det kändes jättekonstigt. Först trodde jag lite på det när det stod laddade ord som smittspårning och IVA. Men det framgick snabbt att det var en riktig skojare vi hade att göra med. Jag trodde dock lite på att prinsen skulle kunna volontärat och fått titel som praktikant, det känns som sånt dom håller på med, säger Jonathan.

Men Jonathan blev inte vidare upprörd när han förstod att det hela var en bluff. Inte heller kände han sig nödgad att kontakta hovet och berätta att de blivit utsatta för renommésnyltning.

– Det skadar ingen och det livade upp min dag, säger Jonathan med ett skratt.