Journalisten jobbade "under cover" och lurade prinsessan Märtha Louise

Märtha Louise och Elisabet Samnøy.

Märtha Louise och Elisabet Samnøy.

Märtha Louise har flera gånger fått skarp kritik för sin änglaskola.

Nu slår hon, och kollegan Elisabet Samnoy, tillbaka – mot en norsk tidning.

– Vi har anmält en händelse till det norska pressförbundet, meddelar prinsessan.

För andra gången i Norges historia mottog norska pressförbundet i dagarna en överklagan från kungahuset. Överklagan kom från prinsessan Märtha Louise. Händelsen är mycket ovanlig, det är inte ofta kungahuset går så långt i sin kritik. Men nu var det alltså dags. Och det är faktiskt inte första gången prinsessan klagar inför förbundet. Också 2006 bestämde hon sig för att “slå tillbaka” mot norsk press. Då var det tidningen Se og Hor som publicerat bilder på hennes och maken Ari Behns dotter, Maud Angelica.

Den här gången handlar det dock om något helt annat än bilder på familjen. Anledningen till prinsessans klagan är att en journalist, från tidningen Bergensavisen, BA, i februari deltog i en av Märtha Louises änglakurser, kallad “Möt din skyddsängel”.

En “Wallraff” på Änglaskolan

Det prinsessan reagerat på är att journalisten deltog “undercover”, utan att meddela varken arrangörer eller deltagare att denne var just journalist. I en senare artikel beskrev sedan journalisten hur deltagarna under kursen “upprörts” på olika sätt och gråtit. Märtha Louises änglaskola har flera gånger fått skarp kritik i media de senaste åren, men nu slår hon själv tillbaka mot pressen – genom att överklara ärendet med journalisten från Bergensavisen till det norska pressförbundet. BA:s chefredaktör, Anders Nyland, upprörs dock inte av Märtha Louises kritik:

– Den här artikelserien utgick från de pressetiska värderingarna. Jag tar överklagan med ro, slår han fast.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures