Juan Carlos går i pension med omedelbar verkan

Juan Carlos går i pension med omedelbar verkan

Visserligen har han redan avsagt sig tronen till förmån för sonen kung Felipe, men nu avslutar Juan Carlos alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

För några dagar sedan kom ett offentligt brev som adresserats till kung Felipe. Brevet, eller pressmeddelandet som man även skulle kunna kalla det, kom från Spaniens forne kung Juan Carlos och finns att läsa på hovets hemsida.

Säger adjö till det offentliga livet

I brevet berättar Juan Carlos, 81, på ett personligt sätt att han nu tänker säga adjö till det offentliga livet för gott, från och med den 2 juni i år. Nu är det upp till kung Felipe och hans drottning Letizia att styra monarkin i landet framåt.

kung Felipe och Letizia

Kung Felipe och drottning Letizia.

Så här inleder Juan Carlos pressmeddelandet:

– Ers majestät, min käre Felipe, jag har tänkt på att sluta sedan min 80-årsdag i januari 2018 men har nu insett att det är dags för mig att säga adjö till alla offentliga uppdrag och inleda en ny period i mitt liv.

Juan Carlos och Sofia

Juan Carlos och Sofia.

Det är dock tänkt att hans maka, exdrottning Sofia, ska fortsätta sina offentliga uppdrag precis som tidigare. På samma dag som Juan Carlos nu pensionerar sig, men fem år tidigare, avslöjade kungen den 2 juni 2014 att han skulle abdikera. Själva ceremonin där han högtidligen lämnade över tronen till kung Felipe skedde den 19 juni samma år.

Talar om minnen från förr

Det är också därför han nu valt att kliva av helt från alla officiella plikter just den 2 juni. Den forne kungen berättar också om hur många minnen han har från sitt arbete som kung genom åren, från en diktatur till demokrati.

Juan Carlos och Felipe

Juan Carlos med sonen Felipe.

Juan Carlos berättar vidare att det känns väldigt emotionellt att nu lämna allt på riktigt.

– Jag vill också passa på att tacka det spanska folket som har hjälpt mig igenom min regentperiod och tiden efter det. Utan er hade det inte gått.

En stor kram från din far

Exkungen Juan Carlos säger att han givetvis också ska fortsatt vara helt lojal med sin son kung Felipe. Det hela avslutas med de lite rörande orden:

– Mitt beslut har jag tagit med stor stolthet och kärlek som fader. En stor kram från din far.

Foto: TT