Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Juan Carlos misstänks för mutbrott för miljardbelopp

09 maj, 2020, 15:00 
Det har blåst upp till orkan kring ex-kung Juan Carlos – som misstänks ha flugit till Schweiz med 180 miljoner kronor i portföljen. Nu har hans son, och kronprinsessan Victorias vän, kung Felipe tvingats gå ut och avsäga sig arvet.
Annons
Kronprinsessans okända krets!Brand logo
Kronprinsessans okända krets!

Spanien skakas av uppgifterna om att ex-kung Juan Carlos, 82, utreds för sin inblandning i en korruptionshärva i miljardklassen. Det handlar om misstänkta mutbrott, och i fokus för utredningen står ett antal schweiziska bankkonton och en miljarddonation från Saudiarabiens kung. Ett extremt svårt läge även för Juan Carlos son – och kronprinsessan Victorias gode vän – kung Felipe.

Kung Felipe och kronprinsessan Victoria.
Kung Felipe och kronprinsessan Victoria i Oslo i höstas.

Enligt den schweiziske chefsåklagaren Yves Bertossa ska kung Juan Carlos under en resa till Schweiz år 2010 ha lämnat över en portfölj med motsvarande 180 miljoner svenska kronor i kontanter till revisorn Arturo Fasana, som hade uppdraget att hantera kungens schweiziska bankkonton. En penningtransaktion som ska ha ägt rum i Arturo Fasanas privatbostad i Genève. Det uppger spanska dagstidningen El Pais, som också skriver att alla inblandade nekar till brott.

Annons
Spaniens förre kung Juan Carlos som går med käpp.
Stackars Spanien! Som om det inte vore nog med coronakrisen?

I helgen som gick publicerade El Pais nya detaljer, som gör gällande att de 180 miljonerna i portföljen ska ha varit en gåva från Bahrains kung Hamad bin Isa bin Salman al-Khalifa.

I samma härva befinner sig den Panama-baserade stiftelsen Lucum – som har både ex-kung Juan Carlos och hans son, Spaniens nuvarande kung Felipe, 52, som förmånstagare.

Spaniens ex-kung Juan Carlos med sin son kung Felipe.
Kung Juan Carlos har en del att förklara för sin son.
Annons

Chefsåklagare Bertossa har kontaktat Spaniens högsta domstol Audiencia Nacional och begärt att de ska bistå med utredningen av miljarddonationen från Saudiarabien till det schweiziska bankkonto som upprättats i Lucums namn och som kung Juan Carlos alltså ska ha disponerat.

Beskedet från kung Felipe – avsäger sig arvet

Detta har tvingat kung Felipe att gå ut offentligt och meddela att han inte haft någon som helst kännedom om de två aktuella stiftelserna. Felipe sa också att han med omedelbar verkan kommer att avstå allt framtida arv från sin far kung Juan Carlos. Han tillkännagav även att han dragit in den årliga utbetalning på motsvarande två miljoner svenska kronor som hans pappa fått varje år.

Tyska prinsessan Corinna zu Sayn-Wittgenstein (född Larsen) i många år utpekad som exkung Juan Carlos älskarinna..
I utkanten av utredningen figurerar också tyska prinsessan Corinna zu Sayn-Wittgenstein (född Larsen) som i många år har pekats ut som ex-kung Juan Carlos älskarinna.

Kung Juan Carlos uppgång och fall

Kung Juan Carlos och drottning Sofia som unga.
Juan Carlos och grekiskfödda drottning Sofía har varit gifta sedan 1962.

Kung Juan Carlos abdikerade 2014, efter 39 år på tronen. I maj förra året lämnade han också alla officiella uppdrag och drog sig tillbaka från offentligheten helt. Men nu tvingas han kliva fram igen, under väldigt komprometterande former. Ex-kung Juan Carlos nekar till anklagelserna och i väntan på besked om ett eventuellt åtal har han anlitat den förre anti-korruptionsåklagaren Javier Sánchez-Junco Mans.

Kung Juan Carlos med drottning Silvia år 1979.
Kung Juan Carlos med drottning Silvia under statsbesöket i Sverige år 1979.

Foto: TT.

Annons