Juan Carlos - vem är personen bakom kungatiteln?

Juan-Carlos

Kung Juan Carlos går nu i pension och kan se tillbaka på ett liv fyllt av dramatik, sorger, lycka och kärlek till sina barn och barnbarn.

Juan Carlos har varit kung i landet sedan 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död, och har lett landet från diktatur till demokrati. Han har varit en av Europas mest populära regenter genom tiderna, och blev än mer uppskattad när han lyckades stävja en militärkupp 1981.

Juan-Carlos

Den nästan tvåmeter långe regenten har haft ett liv med mycket sport. Inte nog med att han har en OS-medalj i segling, han har även brunt bälte i karate!

juan-carlos-ste
Corinna-zu-Sayn-Wittgenstein

Drakflygning ägnade han sig åt i yngre dagar.

Problem med hälsan

Men på senare år har han dragits med problem med hälsan, men också med skandaler, som när han åkte på elefantjakt i Botswana mitt under den spanska finanskrisen, skriver nyhetsbyrån AP.

Blev inte bättre

Inte blev det bättre då kungen tog med sin omtalade “rådgivare” Corinna zu Sayn Wittgenstein på semestern. Det faktum att kungen och drottningen inte levt tillsammans på flera år, fick inte heller populärpoängen att öka.

Juan-carlos-

Korruptionsskandalen som dottern, prinsessan Cristina, och hennes make Iñaki Urdangarín varit inblandade i har också påverkat kungens anseende, och folkets krav på Juan Carlos avgång har upprepats under våren.

Felipe

Juan Carlos var en ovanligt modern 1960-talspappa. När han klev in i barnkammaren hemma i Zarzuela-palatset glömde han bort tid och rum.

Sofia-21

Juan Carlos, Sofia och döttrarna Elena och Cristina.

Juan-carlos-3

Småbarnsåren var en idyll. Men Juan Carlos döttrar blev stora och gifte sig. Ingen av svärsönerna har hjälpt kungahuset. Cristinas man, Inaki Urdangarin, väntar på sin dom efter NOS-skandalen. Han har gett kung Juan Carlos mycket huvudbry och sömnlösa nätter.

juan-carlos-twitter

En bild från kungahusets twitter – från kröningen.

Juan-Carlos

Av Åsa Bönnelyche

Foto: IBL