Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Jubel på Haga – Victorias stora glädjebesked!

17 maj, 2023, 10:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria har ett glädjebesked att ta itu med.

Annons

Kronprinsessan Victoria är mer än vår framtida drottning, mer än sin roll. Med sin varma och inkännande stil har hon blivit genuint älskad av det svenska folket, även bortom sin prinsesstitel.

Det märks i den nya undersökningen från SOM-institutet, där Victoria får supersiffror.

Modeexpertens dom om Victorias valBrand logo
Modeexpertens dom om Victorias val

Kronprinsessan Victorias glädjebesked på Haga

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har all anledning att le!

Enligt ett pressutskick från Göteborgs universitet är Victoria "den mest populära offentliga person som någonsin mätts i undersökningen".

På en skala som går från -50 till +50 hamnar Victoria på +28.

Annons

– Till och med de personer som anser att monarkin borde avskaffas har över lag en positiv bild av kronprinsessan, något som måste ge goda förutsättningar inför ett framtida tillträde till tronen, säger Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien.

Och kärleken för Victoria har smittat av sig på pappa kungen. Han ökar i mätningen jämfört med tidigare år: från +12 till +15 på SOM-institutets ogillar/gillar-skala.

"Kungen är särskilt omtyckt bland äldre och bland kristdemokrater. Bland Kd-väljarna landar populariteten på hela +29. Minst populär är kungen bland vänsterpartister, men även i detta läger är det ändå fler som säger att de gillar än ogillar kungen (+3)", skriver Göteborgs universitet i pressutskicket.

– Män och kvinnor gillar kungen lika mycket, men när det kommer till kronprinsessan Victoria är det tydligt att kvinnor är särskilt positiva, säger Ulrika Andersson.

Annons

Supersiffror för kungafamiljen

Överlag bjuder undersökningen på väldigt rolig läsning för kungafamiljen. 44 procent av de tillfrågade har ganska eller mycket stort förtroende för hur Kungahuset sköter sitt arbete, och stödet för ett systemskifte till republik är det lägsta uppmätta sedan år 2001. Endast 11 procent av svenskarna är positivt inställda till att byta ut kungen mot en president.

SOM-institutet har genomfört sina undersökningar sedan 1986 och uppstod i ett samarbete mellan forskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Deras undersökningar har ett mycket gott anseende i branschen.

Annons