Jultorsk för prinsessan Märtha Louise med familj

Märtha Louise med familj firar jul med drottning Sonja och kung Harald.

Märtha Louise med familj firar jul med drottning Sonja och kung Harald.

Det var då... 1985 på Skaugum och Haakon och Märtha Louise pyntar granen.

Det var då... 1985 på Skaugum och Haakon och Märtha Louise pyntar granen.

Prinsessan Märtha Louise kan luta sig tillbaka den här julen. I år är det hennes familjs tur att få komma till julparadiset Kongsseteren och tas om hand av mamma respektive mormor Sonja.

Som en midvinterdröm tronar norska kungafamiljens julparadis, timmerslottet Kongsseteren vid Holmenkollen. Och det omgivande (förhoppningsvis gnistrande vita!) landskapet kunde inte vara mer inbjudande till julskidåkning. Lika urnorsk är ”stugan” på insidan med sina täljstensbrasor och sin isbjörnsfäll.

Men innan julefriden lägger sig ska det förstås pysslas. I år är det tre par barnaögonen som tindrar över den doftande pepparkaksdegen, flirtkulorna, pärlorna och klistret: prinsessan Märtha Louises och Ari Behns barn – Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah.

Kronprinsparet, Mette-Marit och Haakon och deras treklöver: Maurius, Ingrid Alexandra och Sverre Magnus, kommer firar sin jul i sin nya hytte i Uvdal. Det blir lugnare så för kungaparet, drottning Sonja och kung Harald föredrar att barnen och deras familjer turas om att komma till Kongsseteren under juldagarna.

Gärna praktiska julklappar

På den norska julmenyn saknas varken de traditionella nordiska rätterna – risgrynsgröt med mandel, lutfisk (sägs inte vara kung Haralds favorit) och helstekt spädgris. Men det bjuds också på kokt torsk och sedan drottning Mauds tid den engelska plumpuddingen, späckad med korinter, russin och apelsinskal och strax före servering flamberad i konjak.

En annan engelsk sed som följs i det norska kungahuset är att julklapparna läggs på små bord, ett till varje familjemedlem. Och bakom det frasande färgglada julpapperet får det gärna dölja sig praktiska klappar.

Andlig spis vankas vid juldagens obligatoriska gudstjänst – och därefter ska magen ha sitt. Efter kyrkbesöket dukas det fram sill och stek, avrundat med knäck och ischoklad.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: All Over Press