JUST NU: 81-åriga drottning Margrethe sjuk i covid

09 feb, 2022, 10:28 

Drottning Margrethe har insjuknat i covid. Det meddelar det danska hovet i en kommuniké.

Annons
Kungligheterna som haft covid-19!
Kungligheterna som haft covid-19!

– Hennes Majestät Drottningen har i går kväll, tisdagen den 8 februari, testat positivt for COVID-19, skriver det danska hovet i en kommuniké.

Och det betyder att drottning Margrethe har fallit på målsnöret. Hon är vaccinerad tre gånger och klarade sig i nästan två år, men nu när Danmark har öppnat upp och tagit bort alla restriktioner så insjuknade hon alltså direkt.

Pressmeddelandet från det danska hovet.

Drottning Margrethe fyller 82 år i april och hon uppges röka närmare två paket cigaretter om dagen. Två faktorer som riskerar att göra henne mer utsatt.

Annons

Enligt hovet uppvisar hon dock inte några tecken på allvarlig sjukdom.

– Drottningen har bara milda symptom och befinner sig nu i sitt hem i Christian IX’s Palæ på Amalienborg.

Beskedet om att drottning Margrethe smittats, efter att i två år ha iakttagit extrema försiktighetsåtgärder och ställt in både 80-årsfirandet och sitt 50-årsjubileum på tronen, kommer efter att den danska kungafamiljen i lördags hade en privat familjemiddag för att fira kronprinsessan Marys 50-årsdag.

Drottning Margrethe var coronasmittad under invigningen

Margrethe insjuknade efter att hon i går tog emot Burkina Fasos ambassadör på slottet – och sedan invigde en ny utställning om den kungliga lustjakten Dannebrog på det danska sjöfartsmuseet i Helsingör. Och nu i efterhand kan man konstatera att hon såg lite blek ut redan då.

Drottning Margrethe invigning Helsingör coronasmittad sjuk i covid Museet for Søfart i Helsingør
Drottning Margrethe i går, vid invigningen i Helsingör. Kort därefter testade hon positivt för covid.

Enligt danska medier kommer hovet nu att smittspåra och kontakta de personer som har haft nära kontakt med drottningen de senaste dagarna.

Annons

Det var sedan tidigare planerat att Margrethe skulle ha varit borta från jobbet i tolv dagar, räknat från i dag onsdag. Detta för att ladda batterierna under en efterlängtad ledighet. Men av detta blir det alltså inget:

– Drottningens vintersemester i Norge, som skulle ha inletts i dag, ställs in, meddelar hovet.

Foto: TT.

Annons