JUST NU: Besked om kung Harald direkt från sjukhuset – inlagd på intensiven

Kung Harald har genomgått en allvarlig operation. Nu kommer det norska hovet med besked.

Kung Harald genomgick på fredag en operation där hans hjärtklaffar blev utbytta. Det norska hovet meddelar nu att operationen var lyckad och komplikationsfri.

I pressmeddelandet kan man läsa att operationen leddes av kungens livläkare, Björn Bendz, och att kungen var vaken men lokalbedövad under hela ingreppet.

Kung Harald inlagd på intensivavdelningen

– Operationen blev utförd i ett hybridrom, det vill säga en blandning av ett röntgenlaboratorium och en operationsstuga. Först sattes en pacemaker på plats. Därefter blev ingreppet utfört via en pulsåder i ljumsken. En ny biologisk hjärtklaff sattes in via i ingången i pulsådern i ljumsken och placerades inne i den gamla klaffen. Den gamla klaffen blev således utpressad till sidan av den nya välfungerande klaffen. Efter ingreppet blev kungen förd till intensivavdelningen för vidare observation, säger Björn i uttalandet.

Kungen kommer nu att vara sjukskriven hela oktober ut. Det innebär att hans son, kronprins Haakon, kommer att vara ett slags ställföreträdande regent.

Kung Harald – därför behövde han operationen

Kung Harald genomgick samma operation redan 2005. Då fick Harald en konstgjord hjärtklaff och operationen genomgicks utan komplikationer. Artificiella klaffar behöver i regel bytas ut efter ungefär tio, femton år. Ingreppet är endovaskulärt, alltså inte via öppen kirurgi. Det blir alltså ett betydligt mindre invasiv operation än 2005.

Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala behöver en person ungefär sex till åtta veckor på sig innan man återhämtat sig tillräckligt väl för att kunna återgå till arbetet.