Just nu! Birgitta har landat i Sverige – för Daniels skull

Prinsessan Birgitta har landat i Sverige. Hon kom i går kväll, direkt från sitt hem i Santa Ponsa på Mallorca, och har nu några intensiva dagar framför sig i Göteborg.

Som alla vet är ju kungens syster inte den som lämnar solen och värmen på Mallorca i onödan – men denna resa har ett livsviktigt syfte: Att sätta fokus på den brännande angelägna donationsfrågan.

Tillsammans med prins Daniel är hon den i kungafamiljen som arbetar för att stödja de drabbade och för att få fler att registrera sig i donationsregistret.

Prinsessan Birgitta.

En djupt engagerad prinsessa på Sverigebesök.

Prinsessan Birgitta är också beskyddare av stiftelsen Jontefonden, som i morgon söndag arrangerar den årliga Jontefondsgalan i Göteborg, med målet att dra in riktigt mycket pengar till de drabbade barnen. Prinsessan Birgitta deltar för andra gången.

Jontefonden drivs av Gunilla och Tommy Ivarsson, föräldrar till Jonathan, som kallades Jonte. Han dog i november 2015, 15 år gammal, efter att förgäves ha väntat på nya lungor i flera år.

Prinsessan Birgitta vid Jontefondens galakväll i Göteborg.

Prinsessan Birgitta med Jonathans föräldrar Gunilla och Tommy Ivarsson. Tommy har berättat sin historia i både Sommar och Vinter i P1, där han bland annat varit Lyssnarnas Sommarvärd.

Jonathan fick som sexåring diagnosen lungfibros (samma sjukdom som nu har drabbat kronprinsessan Mette-Marit).

Bröderna Jonathan och Christian Ivarsson, Jonathon var sjuk i lungfibros och dog i väntan på nya lungor.

Jonathan med sin storebror Christian Ivarsson.

Familjen – och Jonathan själv – hoppades in i det sista på att det skulle komma nya lungor. Men de väntade förgäves och Jonathan dog efter nio års kamp mot sjukdomen.

Så startades Jontefonden

Det var under Jonathans sjukdomstid som familjen 2013 startade Jontefondens Insamlingsstiftelse. De ville göra skillnad för andra barn i samma situation genom att sätta guldkant på vardagen för de familjer som väntar på, eller har genomfört, en transplantation.

Samtidigt vill de få fler att ta ställning för organdonation.

– Så att inte en enda unge ska behöva dö i väntan på nya organ, säger Tommy Ivarsson – och ställer precis som prins Daniel frågan:

Om du är beredd att ta emot – är du då också beredd att ge?

– Om något skulle hända dig kan du ge upp till 8 människor ett nytt liv.

Jonathan Ivarsson var sjuk i lungfibros och dog i väntan på nya lungor. Han har givit namn åt Jontefonden.

Jonathan ”Jonte” Ivarsson, en älskad son som bara fick bli 15 år.

Svensk Dam bevakar söndagens Jontefondsgala på plats i Göteborg.

Foto: TT, Helena Kyrk/Jontefonden, Suvad Mrkonjic/Svensk Damtidning