Just nu: Därför tvingas Frederik ta över som regent

Drottning Margrethe, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary.

I går hände det igen. Kronprins Frederik fick rycka in som Danmarks regent, medan drottning Margrethe samlar kraft utomlands.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?
Slå på ljud

Margrethe kommer att vara borta den här veckan och nästa, och Frederik kommer att vara Danmarks tillförordnade statschef till och med måndag. Sedan tar prinsessan Benedikte över resten av tiden.

Under tiden befinner sig drottning Margrethe på okänd ort för att samla kraft och ladda batterierna. Hon har ju också ett stort och intensivt födelsedagsfirande framför sig i samband med 80-årsdagen den 16 april, då kungligheter från hela Europa kommer till Köpenhamn.

Kronprinsessan Victoria ska fira Margrethes 80-årsdag i april 2020.

Kronprinsessan Victoria är en av alla kungligheter som ska fira Margrethe i Köpenhamn veckan efter påsk.

Var är drottning Margrethe?

Nu är det sedan länge tradition att Margrethe tar ett par veckors ledighet vid den här tiden på året, och förr om året har hon nästan alltid semestrat tillsammans med drottning Sonja i Norge.

Drottning Margrethe och drottning Sonja.

Margrethe och Sonja trivs alltid ihop.

Planen för kronprins Frederik

Men i Danmark pratas det också om att hon vill låta kronprins Frederik prova på att axla ansvaret på egen hand. Det är tydligt att både Margrethe krattar manegen för nästa generation på Danmarks tron. Själv ser han dock lite tyngd ut av plikten och allvaret.

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik

Någon gång i framtiden är det dags för Mary och Frederik att ta över som Danmarks nya kungapar.

Foto: TT.