JUST NU: Dramatiska scener vid kungabesöket i Linköping – kungen och Silvia vittnen

JUST NU: Dramatiska scener vid kungabesöket i Linköping – kungen och Silvia vittnen

Det var inte helt utan dramatik när kungen och Silvia besökte Linköping.

Kungen och Silvia fortsätter sin turné runt landet och den här veckan har det blivit Östergötlands läns tur att stå värd. I Linköping har invånarna samlats för att hylla kungen och uppmärksamma hans 50-årsjubileum som Sveriges regent.

SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!
0:24

Efter reklamen: SE FILMEN: Kungafamiljen anländer till Polarprisgalan – och de strålar!

(0:24)

Slå på ljud

De anlände självklart med den berömda kungliga tågvagnen och sedan inleddes dagen med kortege längs Storgatan i Linköping.

Därefter höll kungen tal utanför Linköpings slott och det hade samlats en stor publik för att lyssna till vad han hade att säga.

Jonas Ekströmer/TT

”I ett halvt sekel har jag varit Sveriges regent. De saker jag uppskattat högst är de otaliga resor som jag och drottningen gjort tillsammans runt omkring i hela landet. Därför känns det självklart att uppmärksamma detta jubileumsår genom att besöka alla län. Idag har turen kommit till Östergötland och vackra Linköping.” säger han i sitt tal enligt Corren.

Kung Carl Gustaf talar vid Linköpings slott i samband med kungaparets länsbesök i Östergötlands län. Under året reser kungaparet till 21 län med anledning av kungens 50-årsjubileum på tronen.

Jonas Ekströmer/TT

Besöket inleddes dock inte helt utan dramatik. Corren rapporterar att ett tält lyfte med vinden och flög bort mot en barnkör, som det lyckligtvis missade. Tältet fick istället bäras bort av personal på plats.

Det här är programmet för dagens besök:

Kl. 10.15 – Kortege med häst och vagn längs Storgatan i Linköping

Kl. 10.40 – Publikt firande på yttre Borggården vid Linköpings Slott, med tal av Kungen och landshövdingen

Kl. 11.30 – Trädplantering i Slottsträdgården

Kl. 12.00-15.00 – Slottsträdgården öppen för allmänheten. I närheten finns även en fotoutställning och håvning för barn.