Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Drottning Elizabeth död – blev 96 år

08 sep, 2022, 17:32 
Drottning Elizabeth död

Drottning Elizabeth är död. En kunglig epok är över.

Annons
Drottning Elizabeth är död – blev 96 år gammalBrand logo
Drottning Elizabeth är död – blev 96 år gammal

Världen har sorg. Drottning Elizabeth har gått ur tiden.

Hon blev 96 år gammal och hon var aktiv to the bitter end: Så sent som i förrgår tog hon emot den nya premiärministern Liz Truss i sitt vardagsrum på slottet Balmoral.

Hon var stödd på sin käpp, men hon log mot fotografen. Och då fanns det inte några tecken på akut försämring – även om det stod klart för alla att drottningen nu hade svårigheter att röra sig.

Drottning Elizabeth död sista bilden
Den sista officiella bilden på drottning Elizabeth. Den togs på slottet Balmoral i tisdags.

Drottning Elizabeths bortgång har ju också föregåtts av ett kraftigt minskat antal uppdrag och många illavarslande besked. Hon kunde inte hålla sitt viktiga tal i parlamentet i våras, och i veckan ställdes hennes planerade resa till London in.

Annons

Drottning Elizabeth var trots allt 96 fyllda, en ålder som gjorde henne skör. Men hon imponerade samtidigt in i det sista med sitt knivskarpa intellekt, och sin snabba replik och drastiska humor.

Drottning Elizabeth smörgås i handväskan
En bild som tog världen med storm. Drottning Elizabeth hade humor!

De första tecknen på hennes vacklande hälsa kom i oktober förra året, när hon i största hemlighet fick tillbringa en natt på sjukhus. Därefter ställdes allt officiellt arbete in, efter direktiv av hennes läkare.

Och långsamt började det gå upp för världen, att hon – som burit ansvaret för det brittiska kungahuset på sina späda axlar i så många år, var lika sårbar och dödlig som vi andra.

Annons

Sedan dess har hon den senaste tiden uteblivit från det ena tunga uppdraget efter det andra, och de brittiska hovexperterna har sett tronskiftet närma sig.

Drottning Elizabeth död
Drottning Elizabeth har lämnat oss för alltid.

Och nu är vi alltså där. Drottning Elisabeth är död.

Hon kom att vara Storbritanniens drottning i hela 70 år, ett jubileum som inträffade på hennes fars dödsdag i februari, men som hon sedan firade under stor pompa och ståt i början av juni.

Liten och tunn, men med styrka i blicken och ett roat leende. Och hon såg mycket rörd ut när hon blickade ut över folkmassorna som hade samlats utanför Buckingham Palace.

Annons
Drottning Elizabeth med familjen 2022
Vilket jubel när hon firade 70 år på tronen.
Drottning Elizabeth 70-årsjubileet
Drottning Elizabeth, den kungligaste av dem alla. Och hon har alltid funnits där.

Men nu är punkten satt och vi ser slutet på epok. Vid sin död på slottet Balmoral var hon både den äldsta brittiska monarken någonsin och den som suttit längst på tronen. Hon blev ju drottning redan 1952 och kröntes året därpå, 16 månader efter sin far kung George VI:s bortgång.

Annons
Drottning
En plikttrogen regent – ända in i döden.

Hon var bara 27 år och småbarnsmamma. Och den högtidliga ceremonin i Westminster Abbey följdes av 300 miljoner tv-tittare.

Kungakronan med 3000 diamanter vägde drygt ett kilo och klänningen beskrevs som blytung.

Än tyngre var dock ansvaret som i samma stund lades på hennes tunna axlar.

Kröningsklänningen visades på utställningar långt senare, broderad med guld och silvertrådar och rörande flickaktigt smal runt midjan. Elizabeth II, eller Lillibet som hon kallades i familjen, levde ju så länge att minnet av henne som ung nästan suddades ut.

Annons
Drottning Elizabeth vid kröningen med prins Philip
27-åriga drottning Elizabeth, nykrönt till drottning. Till höger prins Philip.

Hon var född 1926 och var tio år när det stod klart att hon en dag skulle bli drottning. Då abdikerade hennes farbror kung Edward VIII för att kunna gifta sig med frånskilda Wallis Simpson. Elizabeths pappa tvingades ta över tronen och själv blev hon plötsligt tronföljare.

En livsuppgift och en plikt som sedan kom att prägla hela hennes liv. Hon satte Kungahuset före allting annat, ja även före sin familj. Och redan som skolflicka kunde hon stiga upp mitt i natten för att kontrollera att hennes skor stod i raka led.

Annons

Drottning Elizabeth är död

Drottning Elizabeth död

Så hon var en monark av den gamla skolan och vart hon kom i världen möttes hon av stor beundran och respekt.

Vi såg henne med silvriga lockar, pärlor runt halsen och de där hattarna i starka färger som gjorde att hon syntes så bra på håll. Vart hon gick hade hon också den stadiga svarta handväskan från Launer på armen.

Drottning Elizabeth med sin hund en corgi
Drottning Elizabeth med en av sina corgihundar.

Hon använde den främst för att ordlöst signalera till sin stab. Det sägs att om drottningen ställde sin väska på bordet så ville hon lämna rummet inom fem minuter, och om hon placerade den på golvet ville hon få hjälp att avsluta konversationen smidigt. Då gled en hovdam in och lotsade drottningen vidare.

Annons

De sista 17 månaderna av sitt liv levde hon utan sin Philip. Han som hade funnits vid hennes sida i en hel livstid: Deras äktenskap varade i hela 73 år.

Det var en förlust som förmörkade hennes sista år. Hon fick två nya corgivalpar till tröst, men det tomrum som hennes make lämnade efter sig kunde ingen riktigt fylla.

Drottning Elizabeth med sin man prins Philip
Elizabeth med sin Philip.

Första gången de möttes var hon bara 13 år och hon föll för honom redan då. Hon var 21 när de gifte sig, ett oförglömligt bröllop i Westminster Abbey 1947. Ett speciellt äktenskap, men enligt uppgift oftast lyckligt.

Annons

Nu har drottning Elizabeth själv lämnat jordelivet. 96 år som rymde så mycket plikt, och så mycket kärlek.

Hon sörjs närmast av sina fyra barn: Prins Edward, 58, prins Andrew, 62, prinsessan Anne, 72, och 73-årige Charles – den nye kungen, samt av alla sina barnbarn och barnbarnsbarn. Och sin sista vila kommer hon att få vid prins Philips sida.

Drottning Elizabeth och prins Philip med sju av sina barnbarnsbarn, prins George, prins Louis, Savannah, prinsessan Charlotte, Isla, Lena och Mia.
Drottning Elizabeth och prins Philip med sju av sina barnbarnsbarn, prins George, prins Louis, Savannah, prinsessan Charlotte, Isla, Lena och Mia.
Prins Charles ny kung
Den nye kungen – prins Charles.

Foto: TT.

Annons