Just nu! Drottningen skriver öppet brev – om kampen

Majblomman 2020: Drottning Silvia tvingas ställa in

Fina drottning Silvia. I dag har hon skrivit ett öppet brev till alla er äldre som har det tufft och saknar era anhöriga. Och det är ord som går rakt in i hjärtat. Läs hela brevet här!

 

Alla ni 70-plussare som måste isolera er hemma. Alla ni som har äldre anhöriga som ni inte kan träffa. Och alla ni som jobbar i äldreomsorgen. Här är drottning Silvias ord till ER – och de kommer direkt från hjärtat. Läs hela drottningens brev här – så fint och viktigt:

”I dessa dagar är det mycket som är annorlunda – ofta också svårare – än det brukar vara. I den pandemi som nu drabbar världen, och som förändrar så många liv, tänker jag särskilt på alla Er äldre och demenssjuka som är i ett extra utsatt läge” skriver drottning Silvia och fortsätter:

”Likaså tänker jag med tacksamhet på alla som arbetar inom äldreomsorgen och demenssjukvården med att ta hand om våra gamla och hjälpa dem att känna trygghet – ibland under mycket krävande omständigheter. Era insatser är ovärderliga.”

”Av egen erfarenhet vet jag också hur utmanande det kan vara som anhörig till en person med demenssjukdom; hur mycket oro och frustration man kan känna. För närvarande är Er situation kanske svårare än någonsin.”

Drottning Silvia – brevet till alla 70-plussare

”Ni är många som nu har det svårt, och som förtjänar vår uppskattning och medkänsla. I denna ansträngda situation vill jag sända Er mina varmaste hälsningar.”

Drottning Silvia skriver öppet brev till alla Sveriges äldre och till alla som jobbar i äldreomsorgen.

”Ett par minuter av Din tid kan lyfta en annan människas hela dag” skriver drottning Silvia.

”Vi är många som har vänner eller anhöriga som är äldre, och som nu måste isolera sig.

Varje människa, oavsett vem, behöver bli sedd och hörd. Det är ett djupt mänskligt behov, som följer oss genom livet från barndom till ålderdom.

Måhända kan ett telefon- eller videosamtal, ett brev eller ett sms inte ge samma kontakt och närvaro som ryms i det personliga mötet. Det kan inte ersätta en kram, eller en varm hand på en trött axel, men det kan ändå betyda så oerhört mycket för den som sitter ensam och isolerad.Ett par minuter av Din tid kan lyfta en annan människas hela dag. Jag hoppas därför innerligt, att detta är något som Du kan tänka Dig att ge.Med gemensamma krafter inom forsknings­samhället, inom vården och omsorgen kommer vi att gå mot ljusare tider.Mina tankar är hos Er.”Oväntade beskedet om kungen och Silvia – efter spekulationernaLäs mer

Drottning Silvia och det öppna brevet hon skrivit till alla Sveriges äldre, till deras anhöriga och till dem som jobbar i äldreomsorgen.

Så här ser det ut, det öppna brevet från drottning Silvia på Stenhammar som har publicerats på hovets hemsida kungahuset.se:

Drottning Silvias öppna brev till alla Sveriges äldre, till deras anhöriga och till dem som jobbar i äldrevården.

Och känner du kanske någon senior som hellre vill läsa drottningens brev i pappersform – ja då går det fint att skriva ut brevet från hovets hemsida, klicka bara HÄR.

Foto: TT.