JUST NU: Efter larmet från läkarna – Victorias och Daniels blixtbeslut

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel

Den skenande smittspridningen stoppar Victoria och Daniel. Hovet bekräftar för Svensk Dam att de ställer in veckans viktiga uppdrag.
Intervju! Victoria och Daniel till Svensk Dam: ”Mycket har varit ovisst”
Slå på ljud

Besöket på plats runtom i landet var kungafamiljens stora fokus under hösten – men nu bekräftar hovet för Svensk Dam att kronprinsessan Victoria och prins Daniel med omedelbar verkan ställer in torsdagens planerade heldagsbesök i Örebro.

Och det är alltså larmet från läkarna som stoppar dem.

Hovet om corona-beslutet: Därför stoppas Victoria och Daniel

– Med tanke på det rådande läget senareläggs kronprinsessparets besök i Örebro län till 2021. Länsstyrelsen i Örebro har gått ut med ett pressmeddelande, säger Ulrika Näsholm vid hovets informationsavdelning till Svensk Dam.

LÄS OCKSÅ: Victorias oro: Kungen stänger slottet – efter coronabeskedet

Coronasmittan skenar i Örebro, precis som på så många andra håll i landet. Örebros smittskyddsansvariga rapporterar att antalet som behöver vård stiger med rasande fart och att antalet vårdbehövande ökade dramatiskt fort i helgen som gick.

Så när Folkhälsomyndigheten alldeles nyss gick ut med beskedet att de lokala allmänna råden skärps för Örebro fanns det ingen annan lösning för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Men det är med tungt hjärta som kronprinsessan nu skjuter fram besöket på obestämd tid, men med förhoppning att ska kunna bli av under 2021. Hon har tidigare under hösten talat om hur angeläget det har känts för kungafamiljen att få ta del av corona-situationen runt om i Sverige, och att få tala direkt med de drabbade på plats.

Kung Carl Gustaf Kungen Kronprinsessan Victoria

Kungafamiljen följer utvecklingen mycket noga.

Men detta var alltså innan smittspridningen tog fart på det dramatiska vis som vi ser just nu.

– Pandemin har påverkat hela Sverige och det är just för att få en bredare förståelse och en möjlighet att få prata med dem som direkt är berörda som vi gör de här resorna ut i landet, sa hon då.

Foto: TT.