Just nu! Estelles skola stängs – elev har blivit smittad

Prinsessan Estelle och hennes skola Campus Manilla.

Coronaviruset skapar ett mindre kaos i samhället.Nu har en elev på prinsessan Estelles skola blivit smittad.

Det har cirkulerat en oro bland föräldrar över hela landet. I Stockholm öppnade skolorna igen i måndags efter sportlovsfirandet – och rädslan för att coronasmittan skulle spridas bland eleverna började gro.

hovets besked om prinsessan estelle efter skidolyckan

Estelle är ettagluttare på Campus Manilla.

Nu har skolan valt att agera.

På onsdagskvällen skickades följande brev ut till föräldrarna på Campus Manilla.

“Onsdagen den 4 mars på kvällen fick skolan information om att en elev på grundskolan har testats positivt för Coronaviruset covid-19. Vi kommer av den anledningen att ge alla elever vid Campus Manilla en extra studiedag imorgon torsdag 5 mars i väntan på besked från Smittskydd Stockholm.”

“Syftet med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev är bekräftat smittad med Coronaviruset. Smittskydd Stockholms generella rekommendation är att fortsätta hålla skolan öppen men de hade under kvällen inte samlat all information om det aktuella fallet och kunde därför inte ge ett entydigt besked om hantering. Vi har i nuläget helt enkelt inte fått tillräckligt klara besked om vad som gäller runt smittskydd och smittspårning i en skolmiljö. Därför tar vi det säkra före det osäkra och väljer att hålla stängt en dag för att invänta vägledning.”

“Under torsdagen kommer skolans ledning och skolhälsan att ta reda på mer om vad som gäller i vår specifika situation. Beroende på vilka råd skolan får av Smittskydd Stockholm och Folkhälsomyndigheten, kommer vi återkomma med mer information under torsdag eftermiddag.Utöver den konstaterat smittade eleven har vi andra elever som är i frivillig karantän eftersom de vistats i smittdrabbade områden. Med anledning av det, kommer lärarna under torsdagens studiedag förbereda uppgifter som eleverna kan göra på distans. Detta också som en förberedelse om vi skulle behöva ha stängt fler dagar än bara torsdagen.Vi har full tillit till Folkhälsomyndigheten och sjukvårdens rekommendationer. Det vi gör nu är att söka mer och tydligare vägledning om hur skolan ska agera för att minimera smittrisk i den situation som uppkommit, så under torsdag eftermiddag återkommer vi med mer information. Med vänlig hälsning, Rektor Carina Hagström-Bergh och styrelsen för Campus Manilla.”

Estelle är inte smittad

Estelle har inte blivit smittad, det bekräftar Hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Dam.

– Det är hon inte, det är en annan elev på skolan. Brevet skickades ut sent igår kväll, säger Margareta.

– Men den här oron för viruset drabbar alla, även kungafamiljen. Det vi gör på Hovet nu är att se över alla uppdrag i vår planering. Som du vet så sköt vi fram representationsmiddagen. Vi följer alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.