Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Just nu! Här anländer kungafamiljen till riksmötet

10 sep, 2019, 12:31 
Vilken bedårande kärleksgest! Inför allas ögon valde Daniel och Victoria att hålla handen när de anlände till Riksmötets öppnande.
Annons

Drottning Silvia – vi säger bara smashing! Vilken dramatisk cape och vilken ärtig hatt!

Drottning Silvia i cape vid Riksmötet 2019
Vår rutinerade drottning har varit med vid Riksmötets öppnande ända sedan 1976.

Kronprinsessan Victoria bär sin vanliga svartvita dräkt som den återbruksdrottning hon är. Kungligt hållbarhetstänk i praktiken!

Och prinsessan Sofia är superelegant, och i sammanhanget faktiskt lite vågad – hon bär bordeauröd sammetrosett, en dag som denna!

Annons

För de kungliga damerna handlar Riksmötets öppnande ju princip alltid om att det ska vara strikt, det ska vara dräkt och det ska vara svart-vitt. Fast årets tolkning bjöd på ännu högre wow-faktor än vanligt.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria och Daniel passade också på att visa sin kärlek inför alla. De dök upp hand i hand, så fint.

Victoria och Daniels kärleksgest på riksmötets öppnande
Victoria och Daniels kärleksgest på riksmötets öppnande.

Det är fullt med folk som alla hoppades på en glimt när kungafamiljen kom gående över Yttre borggården och längs Storkyrkobrinken. Och jag måste säga att jag är imponerad över att de klarar kullerstenarna i Gamla stan i de skyhöga klackarna. Tapperhetspoäng för det!

Annons

Nu sitter de på plats på den förgyllda kungliga läktaren. Kungstolarna de sitter på är från 1670-talet!

Riksmötet är ett av de tillfällen i den kungliga kalendern då hela kungafamiljen sluter upp, av tradition. Det är ju kungen som öppnar Riksmötet i samband med sitt tal i Riksdagshuset. Och i och med det går startskottet för riksdagens nya arbetsår.

Men det är bara nästan hela kungafamiljen. Som vi tidigare berättat saknas dock prinsessan Madeleine och Chris O’Neill eftersom de befinner sig i Miami och inte flyger hem enkom för detta.

Annons

Gudstjänsten leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren, och högtidstalare är Jonna Bornemark, docent i filosofi och lektor vid Södertörns högskola. Och för musiken står S:t Jacobs Kammarkör.

Sofia och Carl Philip.
Sofia och Carl Philip.

Efter gudstjänsten hinner kungafamiljen tillbaka till Kungliga slottet för att hämta andan och pudra näsan, innan det är dags för själva Riksmötets öppnande i Riksdagshuset.

Hovstallet låg i startgroparna och en timme senare rullade kortegen iväg från slottet. Kungaparet åkte i  självaste sjuglasvagnen minsann, och efter följde Victoria och Daniel och Carl Philip och Sofia i en till hälften täckt paradvagn.

Annons
Sjuglasvagnen
Att kliva ur Sjuglasvagnen är en konst. Men kungen räckte ut en hjälpande hand.
Här ser du vagn nummer två, snäppet enklare men ändå mycket elegant.
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia anländer till Riksdagshuset tillsammans med statsminster Stefan Löfven.
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia anländer till Riksdagshuset tillsammans med statsminster Stefan Löfven.
Annons
Högtidligt, men också plats för en viskning.

Fakta/ Den kungliga klädkoden

Det svart-vita är en tradition som går tillbaka till den tiden när riksdagen fortfarande öppnades under stor pompa och ståt i Rikssalen på Kungliga slottet. Då satt Hagasessorna på drottningläktaren tillsammans med mamma Sibylla och drottning Louise – och alla bar de den svarta hovdräkten i sammet med vita gallerärmar i siden. Ja, och så hermelinmantel och briljantdiadem förstås… Det får vi ju inte riktigt se längre, men den gamla hovdräktens svart-vita färgkod lever kvar än idag.

Foto: TT, Helena Wiklund/Svensk Damtidning.

Annons