Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Kate har cancer – berättar själv

22 mar, 2024, 18:01 
Här är orden.
Annons

Den största kungliga snackisen de senaste veckorna har varit prinsessan Kate. I mitten av januari lades hon in på sjukhus för en planerad bukoperation, och efter det tog ryktena fart.

Nu uttalar sig det brittiska hovet om Kates hälsa för första gången, och i ett klipp berättar Kate att hon har cancer.

Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”Brand logo
Prinsessan Kate har cancer: ”Jag kommer att klara mig”

Prinsessan Kates ord – har cancer

Beskedet kommer efter veckor av vilda spekulationer, som nu kan ta slut en gång för alla. I klippet, som släppts av Kensington Palace, berättar Kate själv om läget. Här är hennes ord, översatta till svenska:

– Jag vill ta tillfället i akt att tacka er alla för era meddelanden och stöd, och för er förståelse, medan jag har återhämtat mig från min operation. Det har varit väldigt tuffa månader för hela familjen, men jag har haft ett fantastiskt medicinskt team som har tagit väl hand om mig, och som jag är tacksam över.

Annons

– I januari genomförde jag en omfattande magoperation i London. Då trodde man att mitt tillstånd inte var cancerogent. Operationen gick bra, men i undersökningar efter operationen upptäckte man cancer.

– Mitt team bestämde då att jag skulle genomgå förebyggande kemoterapi, och jag är nu i ett tidigt stadie av den behandlingen. Det här kom såklart som en stor chock, och William och jag har gjort allt vi kan för att smälta och hantera detta privat, med tanke på vår unga familj.

– Som ni kan förstå har det tagit tid. Det har tagit mig tid att återhämta mig från min operation för att kunna påbörja min behandling. Men allra viktigast, det har tagit oss tid att förklara allting för George, Charlotte och Louis på ett sätt som är lämpligt för dem, och för att försäkra för dem att jag kommer bli okej.

– Som jag sagt till dem, jag är okej, och jag blir starkare varje dag genom att fokusera på de saker som hjälper mig att läka i mitt sinne, kropp och själ. Att ha William vid min sida är en stor trygghet, och försäkran. Det är också den kärlek, stöd och vänlighet som visats av så många av er. Det betyder så mycket för oss båda. Vi hoppas att ni kommer förstå, att vi som familj, kommer behöva tid, utrymme och privathet medan jag slutför min behandling.

– Mitt jobb har alltid gett mig mycket glädje, och jag ser framemot att kunna vara tillbaka när jag kan. Men just nu måste jag fokusera på att göra en full återhämtning. Just nu tänker jag också på alla dem vars liv har påverkats av cancer, på alla som kämpar mot den här sjukdomen i alla former – snälla förlora inte hopp eller tro, du är inte ensam.

Foto: TT

Annons