Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Just nu! Hovet i sorg – kungens äldsta släkting har gått bort

30 dec, 2019, 11:09 
AvEmma Sanderberg
Dagmar von Arbin stod nära hela kungafamiljen och var en självklar gäst på slottet. Den 22 december avled hon, 103 år gammal.
Annons

Dagmar von Arbin har avlidit, 103 år gammal. Dagmar var äldst i Bernadottesläkten och blev ofta inbjuden till slottet. Hon var frisk som en nötkärna ända in i det sista när hon gick bort i sin våning på Nockeby hus som hon bodde på den 22 december. I april 2020 skulle hon ha fyllt 104 år.

Dagmar är syssling till kungens far

Dagmars farfar var prins Oscar Bernadotte, Greve af Wisborg, äldste bror till kung Gustaf V. Dagmar är alltså syssling till nuvarande kungens far och stod hela kungafamiljen nära. Dagmar von Arbin växte upp på Frötuna gods utanför Uppsala och 1936 gifte hon sig med officeren Nils-Magnus von Arbin.  Tillsammans fick de fem döttrar, Marianne, Louise, Cathrine, Jeanette och Madeleine.

Dagmar von Arbin anländer till prins Gabriels dop 2017.
Dagmar von Arbin anländer till prins Gabriels dop 2017.

Dagmars dotter Cathrine von Arbin, även kallad Cattis, berättar om mammans bortgång för Svensk Damtidning.

Annons

– Hon var det bästa man har haft i sitt liv, det var en fantastisk människa.

Vad minns du särskilt?

– Det är så mycket. Det är så väldigt mycket man kan ta på. Vi har haft kontakt varje kväll mellan halv tio och tio i två års tid, och hon fick 103 fantastiska år. Hon har skött sig själv hela tiden. Hon spelade sin bridge, det var alltid full fart på mor. Hon hade många vänner och var frisk fram till slutet vilket är en stor glädje. Hon var stark, en stark person och väldigt omtyckt där hon bodde, säger Cattis von Arbin.

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att en epok är över.

– Det är alltid tråkigt och sorgligt när släkt och vänner faller ifrån. En epok är över. Dagmar von Arbin fick ett långt och innehållsrikt liv i över 103 år. Kungafamiljen vill hålla detta privat, säger Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Foto: TT

Annons