Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Drottning Elizabeths kista har anlänt i Edinburgh – tusentals människor på plats

11 sep, 2022, 15:23 
AvRedaktionen Svensk Dam

Följ de senaste uppdateringarna efter drottning Elizabeths bortgång här.

Annons
Drottning Elizabeth är död – blev 96 år gammalBrand logo
Drottning Elizabeth är död – blev 96 år gammal

17.30 Kistan bärs nu in till Holyrood Palace, monarkens officiella residens i Skottland, där den kommer vara tills dess att den förs till London.

Prins Andrew, prins Edward och prinsessan Anne var på plats och vakade över drottningens kista medan den bars in.

17.00 Efter en sex timmar lång färd har kistan med drottning Elizabeths kropp nu ankommit till Edinburgh, där tusentals inväntade den framlidne älskade monarken för att visa sin respekt.

En sorgsen tystnad föll över staden när bilen rullade in. För många blir det nu ett sista farväl till drottningen.

11.00 Drottningens kista har påbörjat sin färd från Balmoral slott där hon avled under torsdagen till Edinburgh. Resan beräknas vara sex timmar lång, och längs vägen väntar tusentals svartklädda åskådare för att hedra Elizabeth.

Annons

Efter att kortegen lämnat Balmoral, anlände den till närliggande Ballater, och ska sedan vidare via Aberdeenshire, Aberdeen, Angus och Taysid, rapporterar BBC. Kortegen leds av en motorcykel, och i första bilen färdas kistan, för att sedan följas av fem bilar. Elizabeths dotter prinsessan Anne tillsammans med sin make åker efter.

Kistan kommer befinna sig Edinburgh tills den flyttas till London senare.

Annons

18.50 Prins William och prins Harry har återförenats för att sörja sin farmor drottning Elizabeth. Med sina respektive makar Kate och Meghan möttes de på Windsor Castle. Både Kate och Meghan bara långa svarta klänningar medan prinsbröderna bar matchande mörk kostym med slips.

På bilder syns Harry hålla Meghan tätt intill sig, hand i hand, efter att hon inte var välkommen till Balmoral på torsdagen när drottning Elizabeth tog sitt sista andetag.

Enligt The Sun var det William som tog initiativet till att bjuda med Harry och Meghan för att kolla på alla de blommor och meddelanden som lämnats vid slottet efter drottningens död.

Annons

18.00 Nu är ett datum satt för drottning Elizabeths begravning. Måndagen den 19 september kommer ett sista farväl att äga rum i Westminster Abbey i London, rapporterar Buckingham Palace.

I Storbritannien kommer den sorgliga dagen att räknas som en helgdag, vilket innebär att allmänheten kommer vara lediga från jobb och skolorna kommer vara stängda.

15.00 Delar av kungafamiljen har samlats på Balmoral där drottning Elizabeth på torsdagen somnade in. Utanför slottet har en mängd blomsterarrangemang och meddelanden lämnats för att hedra drottningen. Nu syns bland andra prinsessan Anne, prins Andrew, prins Edward, prinsessan Eugenie och prinsessan Beatrice sörja sin mamma respektive farmor.

Annons

12.00 Kungörelsen meddelas offentligt från balkongen på St James-palatset, och många britter har tagit sig dit för att bevittna den historiska händelsen. Efter en trumpetfanfar meddelades drottningens död och beskedet om en ny kung, samt läsningen av kungörelsen. Uppläsningen avslutades med utropet: "God save the king", följt av den ändrade nationalsången med samma namn, som möttes av jubel.

Publiken väntar på det historiska beskedet.
Här offentliggörs utropet av den nya kung Charles för folket, med uppläsning ur kungörelsen.
Annons

11.00 Kung Charles blev Storbritanniens kung samma sekund som hans mor, och den tidigare regenten drottning Elizabeth II avled. Men idag klockan 11.00 svensk tid utseddes han officiellt till kung i St. James-palatset i London.

Under hela dagen har man förberett för ceremonin, som för första gången i historien tv- och radiosänds. Det är främst av historiska, och traditionella skäl som utnämningen sker, och många britter har tagit sig till platsen för att vara med.

Prins William var vid sin fars sida, likaså drottninggemål Camilla, och på plats var även landets politiker, och andra högt uppsatta personer. Runt 700 personer var inbjudna, enbart 200 stycken var med under den första ceremonin.

Annons

Den nye premiärministern Liz Truss medverkade också, likaså hennes föregångare Boris Jonson. Ett urval av gästerna rörde sig sedan till tronrummet, där Charles befann sig för att skriva under kungörelsen och svära sin ed.

Landets tidigare premiärministrar, Boris Johnson och Theresa May var två av de inbjudna som bevittnade påskrivningen.
Prins William och drottninggemål Camilla anländer.
Historiska bilder - prins William skriver under.
Annons
Den nya kung Charles håller tal. Vid sin sida har han prins William av Wales och drottninggemål Camilla.
Kung Charles skriver under kungörelsen, därefter gjorde drottninggemål Camilla och prins William samma sak.

19.00 Vid sjutiden på fredagskvällen höll kung Charles sitt första tal som monark. Där, förutom att hylla sin framlidne mamma drottning Elizabeth, avslöjade han nya titlar i kungahuset. Bland annat får Storbritannien en ny prinsessa Wales för första gången sedan prinsessan Diana. Nu ärver Kate Middleton titeln, och prins William blir prins av Wales.

Annons

– Den nya prinsessan av Wales vet mycket väl den historia som kopplas till den här rollen, men kommer såklart vilja se framåt när hon går sin egen väg, säger en källa till The Sun.

18.10 Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har nu träffat landets nye kung Charles, rapporterar BBC.

Det halvtimmeslånga mötet ägde rum på Buckingham Palace. Nu väntar en minnesgudstjänst för drottningen i St Paulskatedralen.

15.12 Kung Charles och drottning Camilla har nu anlänt vid Buckingham Palace, där stora folkmassor har samlats för att hedra drottning Elizabeth, och landets nya kung.

Foto: BBC

14.35 Kung Charles och drottning Camilla lämnade Skottland runt 13-tiden och har landat i London. Nu väntar ett möte med premiärministern Liz Truss, innan kung Charles vid 18 ska hålla ett tal till det brittiska folket.

Annons

11.19 Kung Charles och drottning Camilla har lämnat Balmoral slott, en dag efter drottning Elizabeths bortgång. Paret åker till Aberdeen airport där de kommer resa tillbaka till London.

Annons

12.04 Kung Carl XVI Gustaf har skickat ett telegram till kung Charles där han uttrycker sina kondoleanser, å sina och svenska folkets vägnar.

”Det är med stor sorg som drottningen och jag har tagit emot beskedet om Ers Majestäts älskade mors död. Hon var en inspiration för världen i sin enastående hängivenhet och sin pliktkänsla gentemot sina länder och samväldet.

De engelsk-svenska banden och vänskapen mellan våra folk är flera hundra år gamla. Å Sveriges folks vägnar uttrycker jag mina uppriktiga kondoleanser till Ers Majestäter och till kungafamiljen, liksom till folket i Storbritannien.”

11.00 – The Sun rapporterar under fredagsmorgonen att prins Harry har lämnat landet hastigt – timmar efter dödsbeskedet. Den engelska tabloiden, som har fotografer utanför Balmoral, skriver att Harry fångats i bild när hans bil kör ut från porten och på väg till flygplatsen. Harry hann aldrig ta farväl av drottningen eftersom han landade ett par timmar efter att han fått beskedet att Elizabeth hade dött. Det är i nuläget oklart var han är på väg.

Annons

21.00 – Prins Harry befann sig fortfarande i luften när beskedet kom att drottning Elizabeth dött, enligt Daily Mail. Tidningen skriver att han landade 15 minuter efter beskedet.

20.04 – Prins Charles skriver i ett uttalande att han är i djup sorg efter drottning Elizabeths död.Min älskade mammas, Hennes Majestät Drottningens, död är ett ögonblick som orsakar stor sorg för mig och alla medlemmar i hennes familj”.

19.30 – Vid halv åtta på kvällen meddelade det brittiska hovet att drottning Elizabeth dött, 96 år gammal. Det betyder att prins Charles nu är kung i Storbritannien.

19.20 – USA:s president Joe Biden har nåtts av nyheterna om drottning Elizabeth. Vita husets talesperson John Kirby säger att presidentens tankar är med drottning Elizabeth och hennes familj.

18.20 – Prins William, prins Andrew, prins Edward och Sophie, grevinna av Wessex, anländer till Balmoral.

Prins William och prins Andrew.
Annons

17.50 – Meghan Markle kommer inte att följa med prins Harry till Balmoral, där resten av kungafamiljen befinner sig, enligt källor till brittiska PA Media.

17.00 – Ett plan med sju medlemmar av den brittiska kungafamiljen har landat på Aberdeen flygplats, Skottland. Prins William, prins Andrew, prins Edward och Sophie, grevinna av Wessex, är några av dem som har landat, enligt BBC.

Annons
Prins William har landat i Skottland.

Drottning Elizabeths hälsa har varit en snackis länge. Men nu kommer det officiella uttalanden från Buckingham Palace.

En läkare oroar sig för drottningens hälsa och har rekommenderat medicinsk övervakning. Drottningen är under uppsyn av läkare och nu, någon timme efter drottningens hälsobesked som kom vid cirka 13.30, så har människor börjat samlats utanför Barmoral Castle i Skottland. Beväpnade vakter patrullerar vid grinden och på gatorna utanför.

Efter en läkarundersökning under torsdagsmorgonen så har beslut fattats om att hon ska ”kvarstå under medicinsk uppsikt”.

Följarna i chock

Drottning Elizabeth är trots allt 96 år gammal men det brittiska hovets besked har skapat chock bland följarna och det brittiska folket.

Annons

Under den officiella tweeten så fylls det på med "krya på dig"-hälsningar blandat med skräck för att drottningen inte ska överleva.

Folk samlas utanför Barmoral
Folk samlas utanför slottet.

Drottning Elizabeths hälsa har varit uppe på tapeten tidigare. Under de senaste veckorna har hon ansetts vara i för dålig hälsoform så att hon har tvingats ställa in åtaganden. Men den senaste gången som Elizabeth gjorde ett framträdande var bara för två dagar sedan, då hon träffade Storbritanniens nya premiärminister.

Reuters meddelar att drottningens familj är på väg till Barmoral castle efter att ha fått information om Elizabeths tillstånd.

Annons