JUST NU: Hovets besked – därför stoppas traditionen

JUST NU: Hovets besked – därför stoppas traditionen

Nu kommer det ännu ett tufft besked från kungafamiljen: För första gången kan de inte fira Sveriges nationaldag på plats på Skansen.
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden
Slå på ljud

 

Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm är en av årets höjdpunkter för kungafamiljen. Men nu är krisen ett faktum: Vi kommer inte att få se dem på plats – för första gången någonsin.

– Delar av kungafamiljen kommer att medverka under en tv-sändning, men de kommer inte fysiskt att vara på Skansen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle vid nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen.

Det blir inte som vanligt. Men kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle kommer förstås att fira Sverige ändå.

Och Stiftelsen Sveriges Nationaldag som står bakom det officiella nationaldagsfirandet konstaterar att det inte kan bli något firande på Skansen med publik i år.

prins daniel och prinsessan madeleine vid nationaldagsfirandet på skansen

Ingen publik och inga kungligheter vid Sollidenscenen i år.

Så blir Nationaldagsfirandet 2020

Däremot kommer SVT kommer att sända ett tv-program från Solliden på Skansen med traditionsenlig flagghissning, kungens högtidstal, fanöverlämning, nationalsång och artistuppträdanden. Men kungafamiljen kommer alltså bara att närvara digitalt.

Hela kungafamiljen på rad vid nationaldagsfirandet på Skansen.

Hela kungafamiljen på rad vid firandet på Skansen. Men detta kommer vi inte att få se i år.

– Att samlas kring nationaldagen och fira vårt land är kanske viktigare än någonsin. Samtidigt är detta ett undantagstillstånd, som man måste ta högsta ansvar för, säger Margareta Thorgren till Expressen.

Kungen delar ut svenska flaggor vid nationaldagdagsfirandet på Skansen.

Kungen kommer att hålla sitt traditionsenliga nationaldagstal – men bara digitalt.

Kungaparet brukar ju också resa ut i landet och fira Nationaldagen, precis som kronprinsessan Victoria och prins Daniel, men inte heller detta kan äga rum i år. Och det betyder givetvis också stopp för kungafamiljens uppskattade kvällsmottagning i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet, där diplomatiska kåren och det officiella Sverige brukar bjudas på en härlig försommarbuffé.

Men kanske kan det ändå bli någon form av tapto, den fina ceremoni som brukar avrunda Nationaldagskvällen. Om inte annat digitalt.

Taptot i Logården på Stockholms slott avslutar kungafamiljens nationaldagsfirandet.

Taptot i Logården, så som det brukar se ut.

Foto: TT.