Just nu! Hovets krisåtgärd på Victorias och Daniels resa – agerar direkt

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Lund.

Det är många kungliga resor som ställs in just nu. Men hovet har kris-koll och Victoria och Daniel flyger iväg som planerat.

På måndag åker kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Norrbotten, deras första gemensamma resa sedan antalet fall av coronasmitta började öka i Sverige. Programmet avslöjar att det kommer bli två intensiva dagar – som enligt hovets informationschef Margareta Thorgren ska genomföras ”enligt plan”.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

På väg till Tornedalen, ett besök som har planerats sedan ungefär en månad tillbaka.

Victoria och Daniel ska besöka flera platser i Tornedalen – och träffa mycket folk. Så hur hanterar man det i dessa coronatider? Har programmet fått ändras på grund av risken för smitta?

Victorias och Daniels besök i Norrbotten

– Nej, vi har inte behövt göra några justeringar, säger Malin Andersson som är kommunikatör vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Det har inte behövts, vi har inte några fall av coronavirus här i Norrbotten. Men hovet kommer upp redan på söndag och då ska vi åka upp till Tornedalen och gå igenom programmet i förväg.

Prins Daniel i toppluva.

Prins Daniel rivstartar med att prata entreprenörskap i Folkets Hus i Haparanda, och sedan ansluter Victoria på eftermiddagen, inför middagen hemma hos landshövdingen på residenset i Luleå.

Vid Länsstyrelsen i Norrbotten är det Paulina Henriksson som håller i programmet, och hon berättar att man har regelbunden kontakt med smittskyddsläkare och med kommunen.

Har ni fått några signaler om att kronprinsessparet till exempel kommer att undvika att ta i hand?

– Det är ingenting som har diskuterats på förhand, och ingenting som vi har gått ut och rekommenderat. I så fall är det något som kronprinsessparet tar ställning till själva.

Victoria åker skidor i Kalix 2019.

I Norrbotten i fjol. Då fick Victoria ”landskapsvandra” i full snöyra…

Victoria och Daniel kan se fram emot mycket snö, och alla hoppas på sol.

– När kronprinsessan var här uppe på sin landskapsvandring så lockade vi med vår femte årstid vårvintern – och sedan snöade det på tvären hela den dagen! säger Malin Andersson vid Länsstyrelsen.

Kungaparet åker släde i Jokkmokk.

Kungaparet var i Jokkmokk för bara en månad sedan, och nu är Victoria och Daniel på ingång till Haparanda, Luleå och Tornedalen.

Foto: TT.