Just nu: Joachim och Marie lämnar Danmark – hit går flytten!

prins joachim prinsessan mari

Nu meddelar det danska hovet att prinsparet lämnar Danmark – för nästan ett år!
Prinsessan Marie

– Familjen flyttar till Paris nu i sommar, meddelar det danska hovet.

Prinsessan Marie är överlycklig! Som hon har längtat. Äntligen får hon bo i sitt hemland – och i sin hemstad igen. Prins Joachims fru, 42-åriga prinsessan Marie, är född och uppvuxen i Paris. Hela familjen följer med. De två barnen, prins Henrik, 9, och prinsessan Athena, 7, får gå två terminer i en skola utomlands. Det blir oerhört spännande och eftersom de båda talar flytande franska, blir det inga språkproblem. Även Joachim talar franska, liksom hans mamma, drottning Margrethe av Danmark.

Prinsessan Marie

Prins Joachims far, prins Henrik, var ju född och uppväxt i Frankrike. Så sönerna blev tvåspråkiga. Hemma med Marie talar Joachim ofta franska eftersom hon, precis som sin framlidne svärfar prins Henrik, hade lite krångel med den grötiga danskan.

Anledningen till att prinsparet flyttar är lite oväntad. Prins Joachim ska gå en kvalificerad militär ledarskapsutbildning från september i år till sommaren 2020. Den 49-årige prinsen har redan en militär karriär och är överste i reserven.

– Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid. Därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Paris, berättar danska hovet.

Prins Joachim

Den franska försvarsministern uppmanade prinsen att delta i utbildningen efter det franska statsbesöket i Danmark i fjol, där ett huvudtema var “strategiska partnerskap inom bilaterala affärs-, kultur- och försvarsområden”. Prinsen är den första danska tjänstemannen att delta i utbildningen. Utbildningen äger rum på École Militaire i Paris och består av två delar, som hålls vid Centre des Hautes Études Militärer (CHEM) respektive Institut des Hautes Études de la Defense Nationale (IHEDN).

– Majoriteten av studierna genomförs vid CHEM och består av interna studier på hög nivå. Programmet är utformat för 30 utvalda tjänstemän med kolonel eller commander rang, och huvudämnena är militär strategisk ledning och internationella relationer. Deltagarna kommer huvudsakligen från Frankrike, men vissa kommer från länder som hör till Frankrikes strategiska partner, meddelar hovet.

Prinsessan Marie kommer att fortsätta med sina kungliga uppdrag till en viss del. Hon är engagerad i Fondation Danoise, som driver Det danske Studenterhus där danska utlandsstuderande i Frankrike kan bo och träffas. Var exakt familjen ska bo har ännu inte offentliggjorts. Villan utanför Köpenhamn kan komma att hras ut under tiden. Prins Joachims stora söner, prins Nikolai och prins Felix, har sin mamma Alexandra kvar i Danmark. De kommer naturligtvis att få egna rum hos Joachim och Marie i Paris, så att de kan hälsa på ofta.

Härlig födelsedagspresent

Prinsessan Marie fyller 43 den 6 februari. Lagom till sin födelsedag fick hon detta lyckobesked. I somras tillbringade familjen semestern i Frankrike och på drottning Margrethes vinslott Château de Cayx.  Barnen prins Henrik och prinsessan Athena sägs älska att vara där. Nu får prinsparet ännu närmare till sitt sommarboende. Från Paris kan de köra till södra delen av landet på bara några timmar.

Foto: TT