Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Kronprinsessan Mette-Marit sjuk – tvingas ställa in Nobelfesten

10 dec, 2021, 09:12 
Kronprinsessan Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit missar Nobelfesten i Oslo på grund av sjukdom.

Annons
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Kronprinsessan Mette-Marit skulle idag klockan elva delta i ett evenemang utanför Nobels Fredssenter i Oslo. Där har en grupp skolbarn satt ihop en föreställning till ära för årets vinnare av Nobels fredspris, Maria Ressa och Dmitrij Muratov.

Kronprinsessan Mette-Marit sjuk – missar Nobelfesten

Men nu har Mette-Marit tyvärr tvingats lämna återbud. Mette-Marit har blivit förkyld och kan inte dyka upp på evenemanget. Hon ska dessutom testa sig för covid-19 senare under dagen, meddelar det norska hovets assisterande kommunikationschef Sven Gjeruldsen till nyhetsbyrån NTB.

Kronprinsessan Mette-Marits hälsa är tyvärr ett ständigt orosmoment i Norge. Hon tillhör dessutom riskgruppen för det förhatliga coronaviruset.

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av en kronisk åkomma: en ovanlig variant av sjukdomen lungfibros.

Annons

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Mette-Marit lider av en svår sjukdom

För Mette-Marit är sjukdomen ett hinder även i arbetet. Som hon själv förklarade när hon fick diagnosen:

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Men på sista tiden har Mette-Marit framstått som extra pigg. Hon har tagit uppdrag efter uppdrag, och när det nederländska kungaparet var på besök var det hon som skötte ruljansen ensam när maken Haakon blev förkyld.

"Hon kämpar verkligen på"

Norska Se og hör har noterat utvecklingen.

"Hon kämpar verkligen på i rollen som kronprinsessa och de senaste månaderna har hon faktiskt varit ute på jobb oftare än vi sett på länge", skriver reportern Caroline Vagle.

Mette-Marit har erkänt att hon gör allt för att verka frisk.

– Jag tror jag skäms lite för att jag är sjuk. Eller jag vet att jag skäms ganska ganska mycket för det. För efter att jag blev sjuk och fick en diagnos så är det väldigt tufft att jag inte kan vara den som alla förväntar sig av mig och inte ha den arbetskapacitet som jag hade förut, säger Mette-Marit i en intervju om saken.

Annons