Kung Harald akut till sjukhus: ”Har tungt att andas”

Norska hovet meddelar att kung Harald akut har lagts in på sjukhus. Han fördes tidigt i morse till Rikshospitalet i Oslo med andningssvårigheter.

– Hans Majestät Kung Harald blev tidigt i morse inlagd på Rikshospitalet, skriver norska hovet i en kommuniké.

Man meddelar också att kungens planerade uppdrag är inställda och att kronprins Haakon kommer att ta sin fars plats och leda statsrådet på Kungliga slottet i Oslo i dag.

Kungen, 83, fördes till sjukhuset i en kortege med två bilar enligt vg.no. Norska hovet uppger att han har drabbats av andningssvårigheter – men att det inte ska röra sig om Covid-19. Bakom sig har kung Harald en period av hälsoproblem, och han vårdades på sjukhus i flera perioder runt årsskiftet, bland annat i samband med Ari Behns död.

Rikshospitalet i Oslo där kung Harald är inlagd

Här vårdas kung Harald just nu

Kung Harald akut sjuk

Av allt att döma har kungens sjukdom kommit plötsligt. Så sent som i går var han vid full vigör när han vid en högtidlig ceremoni tackade besättningen på Kongeskipet Norge för årets säsong ombord.

Kung Harald

Kung Harald vid uppdraget i går.

Ett uppdrag där han även hade sällskap av sin hustru drottning Sonja, 83, och son kronprins Haakon, 47.

Kung Harald drottning Sonja Kongeskibet Norge

Bilderna visar att kung Harald utan svårigheter gick ombord. Men i dag är läget alltså annorlunda och kungen får akut vård på Rikshospitalet.

Att kungens sjukdom har kommit hastigt visar också det faktum att det i dag var planerat att han och drottning Sonja skulle ha besökt hennes barndomshem på Maihaugen i Lillehammer. Drottning Sonja ska dock enligt uppgift genomföra besöket som planerat, och det är trots allt en lugnande signal: Sonja skulle ju inte lämna Oslo om det vore omedelbar fara med hennes man.

LÄS MER: Kung Harald förd till sjukhus – efter Ari Behns död

LÄS MER: Oro för kung Harald – ställer in viktiga uppdraget

Foto: TT.