JUST NU: Kung Harald inlagd på sjukhus igen

Kung Harald och drottning Sonja.

TT
Kung Harald har lagts in på sjukhus igen. Det bekräftar det norska hovet.
Slå på ljud

Kung Harald blev inlagd i slutet på september på grund av andningssvårigheter. Nu kommer ett nytt besked från det norska hovet.

Kungen ska byta hjärtklaffar och har därför blivit inlagd ännu en gång på Rikshospitalet i Oslo.

– Hans Majestät Konungen har gått på jämna kontroller och den senaste tidens utredningar har visat att ingreppet är nödvändigt för att förbättra kungens andning. Den här typen av ingrepp görs flera hundra gånger om året på Rikshospitalet och den norska läkaren är djupt erfaren, säger läkaren Björn Bendz i pressmeddelandet.

Kung Harald ska opereras

Kung Harald har ett viktigt stöd i drottning Sonja.

Kung Harald genomgick samma operation redan 2005. Då fick Harald en konstgjord hjärtklaff och operationen genomgicks utan komplikationer. Artificiella klaffar behöver i regel bytas ut efter ungefär tio, femton år. Ingreppet är endovaskulärt, alltså inte via öppen kirurgi. Det blir alltså ett betydligt mindre invasiv operation än 2005.

Operationen ska ske imorgon, fredagen den 9 oktober.

Enligt Akademiska sjukhuset i Uppsala behöver en person ungefär sex till åtta veckor på sig innan man återhämtat sig tillräckligt väl för att kunna återgå till arbetet.

Kronprins Haakon får fortsätta vara vikarie

Det första beskedet var att kungen skulle vara sjukskriven fram till 4 oktober. I hans ställe skulle kronprins Haakon kliva fram och ta över regentens plikter. Det är han van vid, eftersom han fick kliva in förra gången kungen insjuknade, för ett halvår sedan.

I förra veckan var det Haakon som fick genomföra det kanske mest prestigefulla kungauppdraget av dem alla: öppnandet av Stortinget. Det var första gången på 30 år som det var någon annan än den norske kungen som skötte ceremonin.