Just nu! Kungafamiljen på Svenska Akademiens högtidssammankomst

Svensk Dam är på plats i Börssalen, där Svenska Akademien nu har sin högtidssammankomst.

Den inleddes nu klockan 17.00 i Börshuset i Gamla stan i Stockholm, och den kommer att pågå i en och en halv timme. Akademiens ledamöter har precis tågat in.

Kungaparet vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2019.

I och med detta sätter kungafamiljens kärntrupp punkt för det kungliga arbetsåret 2019. Precis som i fjol är det enbart kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel som är på plats, efter ett beslut fattat av kungen. Och så kommer det att förbli. Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O’Neill är inte med i den här leken längre.

Kungafamiljen vid Svenska Akademiens högtidssammankomst 2019.

Det är sammet som gäller på de kungliga damerna för kvällen, svart på drottning Silvia och mörkt rubinrött på kronprinsessan Victoria. Inga diadem, trots att det är klädkod högtidsdräkt. Men visst gnistrar det om dem ändå.

Kronprinsessan Victoria vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Kungafamiljen och deras uppvaktning – de båda adjutanterna samt hovdamen Harriet Bredelius – sitter på kungaläktaren vid ena långsidan, och akademiledamöterna sitter rakt framför dem, på sina numrerade, förgyllda stolar klädda med blått siden.

På det långa bordet fladdrar de arton ljusen, så som de har gjort de senaste 233 åren.

Akademiledamöterna vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Förra året var det bara sju ledamöter på plats, och alla var män. Och det innebar att det då var hela 11 stolar som var tomma. Men nu har Akademien lagt den värsta krisen bakom sig och ytterligare fyra ledamöter installeras under kvällen:

Och in tågar fyra kvinnor: Filosofen och författaren Åsa Wikforss, 58, som efterträder Sara Danius på stol 7. Författaren Ellen Mattson, 57, efterträder Jayne Svenungsson på stol 9. Författaren Anne Swärd, 50, som efterträder Sara Stridsberg på stol 13.

Nya akademiledamoten Anne Swärd.

Nya akademiledamoten Anne Swärd.

Samt författaren Tua Forsström, 72, som efterträder Katarina Frostenson på stol nummer 18. Under kvällen ska de alla hålla sin högtidstal.

Tua Forsström tar plats i Svenska Akademien.

Tua Forsström tar plats i Svenska Akademien.

Svenska Akademiens högtidssammankomst 2019

Stämningen är förväntansfull och högtidlig, med en hedersvakt om 25 soldater från Livgardet i stram givakt utanför Börssalen. Ja, de ålderdomliga ceremonierna präglar hela högtidssammankomsten.

Kungen och drottningen anländer till Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Efter att högtidssammankomsten avslutas väntar som alltid en mingelmottagning i Nobelmuseet och sedan fortsätter kvällen med en middag för 50 gäster på hemlig ort.

Kronprinsessn Victoria och prins Daniel anländer till Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT.