JUST NU: Kungahusets officiella besked om Victoria och Daniels framtid

08 feb, 2022, 14:44 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kungahuset har gjort ett officiellt uttalande om kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Annons
Victoria på uppdrag utan Daniel – i prinsens hemtrakter: ”Inga mygg!”
Victoria på uppdrag utan Daniel – i prinsens hemtrakter: ”Inga mygg!”

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har varit gifta i snart tolv år. Under den här perioden har de alltid kunna räkna med stödet från sina två norska motsvarigheter, kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. De fyra är väldigt nära vänner och umgås även utanför officiella sammanhang.

Kungahusets besked om kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Tidigare i år skulle Haakon och Mette-Marit ha kommit till Sverige på en formell visit. Besöket skulle ha ägt rum i Stockholm och Göteborg under tre dagar, från den 26 till den 28 januari 2022, och kronprinsessan och prins Daniel skulle ha varit värdar.

Men så kom beskedet. Besöket ställdes in på grund av att omikron-smittan plötsligt brett ut sig i vår del av världen.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

"Besöket ställs in på grund av hur pandemin nu har utvecklat sig, med höga smittotal i både Norge och Sverige", kunde man läsa i det officiella uttalandet.

"Vi arbetar med att hitta en ny tidpunkt när det kan genomföras."

Nu har vi fått ett nytt, glädjande besked. Det svenska kungahuset har skickat ut ett pressmeddelande där de berättar att besöket ska bli av – om bara några månader.

"Måste vara hållbar"

Så här står det i uttalandet:

"Den 2-4 maj 2022 står DD.KK.HH Kronprinsessan och Prins Daniel värdar för det officiella besök som DD.KK.HH. Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge avlägger i Sverige.

Besöket markerar de nära och goda relationerna mellan Norge och Sverige, samt mellan de norska och svenska kungahusen.

Kronprinsessan och Prins Daniel är värdar för besöket där det norska kronprinsparet åtföljs av utrikesminister Anniken Huitfeldt, näringsminister Jan Christian Vestre samt en större näringslivsdelegation. Besöket äger rum i Stockholm under två dagar och avslutas i Göteborg.

Annons

Besöket ska bidra till att stärka det nära affärssamarbetet mellan våra två länder, med fokus på att framtiden måste vara hållbar och kunskapsbaserad."

Förutom att de två kronprinsessorna har kommit att bli nära vänninor utöver arbetet, är även Haakon och Victoria viktiga för varandra i sina roller som tronföljare.

– De är i samma speciella livssituation och har bara varandra när det är en kris som ska hanteras. De vet att de kan lita blint på varandra, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Annons