Kungaparet på galakonsert – se filmen från deras glammiga festkväll!

18 okt, 2022, 19:30 
Kungaparet

Vilken final på kungaparets intensiva dag: Först festkonsert, sedan galamiddag!

Annons
Kungen & Silvia på glammig prisutdelning!
Kungen & Silvia på glammig prisutdelning!

Fem timmar efter att han ledde konseljen på Kungliga slottet som gav Sverige en ny regering så var kungen i hetluften igen.

Tillsammans med drottning Silvia anlände han till Stockholms konserthus strax före klockan 18.00. Och det var en mycket speciell galakväll som väntade.

Kungen och drottning Silvia på Birgit Nilsson Prize 2022
Festligt och fullsatt i Stockholms konserthus, och med kungaparet på första parkett.

Kungen, som är en stor musikälskare även i det privata, fick äran att dela ut det prestigefulla Birgit Nilsson Prize på 1 miljon US dollar – det största inom klassisk musik. Och mottagaren är även denna gång en superstjärna: Världscellisten Yo-Yo Ma.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev
Yo-Yo Ma, mottagare av Birgit Nilsson Prize 2022
Yo-Yo Ma, mottagare av Birgit Nilsson-priset 2022.

Detta var en galakväll med klädkod smoking och drottning Silvia lyste på första parkett i sin intensivt ceriselila klänning. En kreation med härlig vidd som vi har sett henne i flera gånger tidigare – bland annat på kungens Nobelmiddag 2009.

Drottning Silvia i lila aftonklänning på Birgit Nilsson Prize 2022
Drottning Silvia i sitt dramatiska aftonfodral. Till höger Birgit Nilsson-stiftelsens ordförande Susanne Rydén i silvriga paljetter.

Till sin lila aftonkreation bar drottningen sina spetsiga aftonskor i silver –och rad efter rad av halsband: Vi räknar till åtminstone 15 varv!

Annons

Det blev förstås en kväll med mycket musik, som sig bör. Kungaparet och den festklädda publiken i det fullsatta Konserthuset fick bland annat höra Hugo Alfvén och Richard Strauss – och La Nilsson själv i en inspelning från Wagners Tannhäuser.

Yo-Yo Ma mottagare av Birgit Nilsson-priset 2022
Birgit själv var förstås också närvarande – genom sin odödliga musik.

Men kvällen har bara börjat. Just nu pågår galamiddagen i Konserthusets vackra Grünewaldsal. Kungaparet är hedersgäster och har fått njuta av röding i vitvinssås och viltfilé med kantareller och mandelpotatis. Till desserten serveras nu en äppelbavarois med kolagrädde. En härlig avslutning på en ovanligt intensiv kunglig dag.

Yo-Yo Ma tar emot Birgit Nilsson Prize 2022 ur kungens hand
Här får Yo-Yo Ma ta emot det prestigefulla Birgit Nilsson Prize ur kungens hand.
Annons
Kungaparet med Yo-Yo Ma, mottagare av 2022 års Birgit Nilsson Prize
Yo-Yo Ma fick också en privat pratstund med kungen och drottning Silvia.

Kungaparet på Birgit Nilsson Prize

Världssopranen – och hovsångerskan – Birgit Nilsson var 87 år när hon gick bort år 2005, men hon lever vidare genom sin odödliga musik. och genom stiftelsen som bär hennes namn. Den grundade hon i slutet av sin långa och makalösa karriär och detta är femte gången som Birgit Nilsson Prize delas ut.

Birgit Nilsson på scen i Milano på 1960-talet
Birgit Nilsson på scen i Milano någon gång på 1960-talet.

– Jag önskar verkligen att jag hade fått möjlighet att träffa Birgit Nilsson personligen. Men för mig känns hon i högsta grad levande genom alla inspelningar där hennes legendariska röst lever vidare, säger Yo-Yo Ma.

Annons
Birgit Nilsson Prize 2022 på Stockholms konserthus

Foto: TT, Birgit Nilsson Prize

Annons