Just nu! Drottningen bländande vacker på Stockholm Water Prize

Just nu! Drottningen bländande vacker på Stockholm Water Prize

Kungens spex. Och drottningens total-glamourösa look. Där har ni två av höjdpunkterna från Stockholms stadshus nu i kväll!

Detta är en vecka som går i vattnets tecken. World Water Week är i full sving och världens blickar riktas mot Stockholm – Stockholm Water Prize är ju världens mest prestigefulla vattenpris.

Kungaparet med Peter Forssman, tidigare ceremonimästare vid hovet och sedan länge ordförande för Stiftelsen Stockholm Water Foundation.

Just nu pågår den eleganta pris-banketten i Stockholms stadshus, med kungaparet som hedersgäster vid honnörsbordet i Gyllene salen. Drottningen är hisnande elegant i sin blomstrande rosa sidenklänning med matchande sylvassa sidenpumps.

Drottning Silvias aftonlook vid Stockholm Water Prize 2019.

Ser du sidenpumpsen?

Och detta var också anledningen till att hon hade lite bråttom i väg när De Gamlas Dag väl hade avslutats ute på Ekerö tidigare i dag, hovfrisören väntade på att piffa till hennes lockar efter timmarna i hembygdshättan!

Stockholm Water Prize delas ut till den eller de som har bidragit till bevarandet och skyddet av världens vattenresurser och i år var det den sydafrikanska vattenflödesexperten doktor Jackie King som alldeles nyss fick ta emot priset ur kungens hand vid ceremonin i Blå hallen.

Vattenflödesexperten Jackie King, mottagare av Stockholm Water Prize 2019, hyllas av kungen.

Jackie King hyllas av kungen.

– Kungaparet är på strålande humör och kungens tal var mycket bra. Särskilt första halvan, då fick han spontana applåder, rapporterar en av gästerna som är på plats.

Kungens tal vid Stockholm Water Prize 2019 i Stockholms stadshus.

– Vilka får ta del av jordens färskvatten? Och hur? Detta är en fråga om rättvisa – och en fråga som är mycket akut, sa kungen i sitt tal.

Men titta här! Han kunde inte låta bli att spexa till det lite och se lite låtsas-förskräckt ut när det var dags för prisceremonien, det vore ju inte så lyckat om ”glasobelisken” skulle åka i golvet i Blå hallen och gå i tusen bitar…

Kungen spexade lite när Stockholm Water Prize delades ut i Blå hallen.

Kungens lilla spex!

Nu sitter alltså kungaparet till bords i den guldglänsande Gyllene salen, ni vet där dansen brukar äga rum på Nobelfesten. De och alla de andra gästerna får njuta av varmrökt ljummen röding från Storuman, renytterfilé med trattkantareller, timjan och äppelsky, och som grande finale blir det chiboust (som är en sorts dessert-crème) på fjällkoyoughurt smaksatt med svarta vinbär.

Kungaparet i Blå hallen, bakom skymtar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Kungaparet i Blå hallen, bakom skymtar Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr.

Kungens tal vid Stockholm Water Prize:

– I snart tre decennier har jag haft den stora äran att få överlämna Stockholm Water Prize – alla gånger utom en. Förra året var jag upptagen med andra plikter och min dotter kronprinsessan Victoria var snäll och ersatte mig. Jag är säker på att hon gjorde ett utmärkt jobb, fast jag måste erkänna att jag är glad att vara tillbaks!

– Mina damer och herrar: Vatten omger oss överallt, i olika former: oceaner och sjöar, glaciärer och istäcken. Floder och regndroppar.

– Men av allt vatten på jorden är det inte ens en procent som är färskvatten tillgängligt för oss människor. Samtidigt som klimatförändring och den snabba befolkningsökningen gör tillgången till rent vatten ännu mer begränsad. Men vem får ta del av detta vatten? När? Och hur? Detta är en fråga om rättvisa – och en fråga som är mycket akut.

Vill du läsa hela kungens tal? Klicka här!

Foto: Jonas Ekströmer/TT.