Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Prins Julian och kungens besked om namnet – så gick det till

28 mar, 2021, 08:59 
Kungen Prins Julian Barnbarn Farfar
Så här gick det till när kungen avslöjade vad hans barnbarn ska heta: Sofias och Carl Philips son får namnen Julian Herbert Folke.
Annons
Kungens avslöjande om nyfödde prins JulianBrand logo
Kungens avslöjande om nyfödde prins Julian

Sveriges nya prins heter Julian Herbert Folke och är hertig av Halland!

Det meddelade kungen vid den konselj som klockan 11.15 hölls på Kungliga slottet.

Kungen Konselj Prins Julian Herbert Folke
Kungen vid konseljen som hölls nu under söndagen. En mycket stolt farfar som fick träffa sitt nya barnbarn för första gången i går.

Så här skriver hovet i sin kommuniké:

”Söndagen den 28 mars hölls konselj på Kungliga slottet med anledning av att H.K.H. Prinsessan Sofia har nedkommit med en son. Under konseljen informerade H.M. Konungen regeringen om att den nyfödde Prinsen ska heta Julian Herbert Folke och vara hertig av Halland. Tilltalsnamnet blir Julian.”

Annons
Prins Julian Hovet Kommuniké
Hovets glada nyhet nu på förmiddagen!

Sofia och Carl Philip valde alltså ett helt ”eget” tilltalsnamn, precis som de gjorde till prins Alexander och prins Gabriel. Namnet Folke är en hyllning till kungen, som heter Carl Gustaf Folke Hubertus, och namnet Herbert kommer från prinsessan Sofias morfar som hette så i andranamn.

Den nye prinsens namn: Julian Herbert Folke

Prins Julian Första bilden
Prins Julian fotograferad av sin far prins Carl Philip.

Under förmiddagen hölls också vittnesbekräftelsen, som denna gång var digital. Talmannen Andreas Norlén, statsministern, riksmarskalken Fredrik Wersäll och överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke fick via video möta kungafamiljens nya medlem.

Annons

Därefter väntade alltså extrakonseljen, som ägde rum i Lovisa Ulrikas matsal. Den nyfödde prinsen är sjua i successionsordningen och kungen informerade regeringen om hans namn och hertigdöme.

Kungen Extrakonselj Konselj Informerar regeringen Prins Julian
Förutom statsministern var även försvarsminister Peter Hultqvist, miljöminister Per Bolund, skolminister Anna Ekström och arbetsmarknadsminister Anna Nordmark på plats vid konseljen.

Hovet fortsätter: ”I enlighet med Konungens beslut av den 7 oktober 2019 om förändringar i det Kungl. Huset är Prins Julian medlem av den Kungl. Familjen. Prinsen kommer dock ej att ingå i det Kungl. Huset och är således ej Kunglig Höghet.”

Det var i fredags som den nya prinsen föddes på Danderyds sjukhus. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip lämnade sedan sjukhuset bara timmar senare och de såg oförskämt fräscha ut i matchande outfits när Säpo plockade upp dem utanför sjukhuset.

Annons
Prins Carl Philip Prinsessan Sofia Prins Julian Danderyds sjukhus
Prins Julian fick åka hem från BB när han bara var sju timmar gammal.

Prinsessan Sofias och prins Carl Philips nyfödde son blir kungaparets åttonde barnbarn på nio år – och nu vet vi alltså att han heter Julian! I och med att den nye prinsen har intagit plats nummer sju i tronföljden petar han därmed ner sin faster prinsessan Madeleine ett hack. Hädanefter kommer hon att vara åtta.

Se kungen tillkännage namnen här!

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Kungliga Hovstaterna.

Annons