Just nu! Kungens topphemliga resa – sanningen om frånvaron

Kungens kalender har gapat tom efter förra veckans drastiska besked. Men nu kommer förklaringen, skriver Expressen. Kungen har varit på en hemlig resa till Mali – och besökt de svenska trupperna. – Med tanke på säkerhetsläget i Mali så är det hög sekretess, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till tidningen.

Det har varit helt tomt i kungens vanligtvis späckade kalender.

Många har ställt sig frågan: Varför?

Och på fredagseftermiddagen kom svaret. Kungen har varit på en resa – omgärdad av största sekretess, skriver Expressen. Anledningen till detta är säkerhetsläget. Kungen har nämligen besökt de svenska FN-trupperna i Mali.

Kungens topphemliga resa

– Det är Försvarsmakten som är ansvarig för den här resan. Med tanke på säkerhetsläget i Mali så är det hög sekretess. Därför väljer hovet tillsammans med Försvarsmakten att kommunicera en sådan här viktig resa i efterhand, säger Margareta Thorgren till tidningen.

På tidningens fråga om vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits blir svaret:

– Det är en extra sekretess på en sådan här resa. Här har vi utarbetade rutiner mellan säkerhetspolisen, försvaret och hovet, säger Thorgren.

Hovet delar bilder från kungens hemliga resa

Hovet har också lagt ut bilder från resan på sin hemsida. Där citeras också kungens tal till soldaterna.

Soldater! Er uppgift är krävande och komplex. Ni, liksom era företrädare, har gjort ett gott arbete för att bygga och upprätthålla förtroende här i Mali. Ett förtroende som är avgörande för uppdragets framgång. Ni gör ett viktigt arbete som spelar stor roll för fred och säkerhet. Som alla sådana uppdrag är det också förenat med risker. Jag vill sända en särskild tanke – och ett tack – till era familjer. Utan deras stöd hade denna insats inte varit möjlig och jag hoppas att de förstår hur mycket er närvaro betyder här i Mali, säger kungen i talet.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: