JUST NU: Läkarens beslut om prins Philip – avslöjas av nya bilder

Första bilden på prins Philip efter hjärtoperationen visar en 99-åring märkt av sjukdom.

I dag kommer det både glädjande och lite oroande nyheter från den brittiska kungafamiljen: Prins Philip har fått lämna sjukhuset. Men det var en 99-åring märkt av sin hjärtoperation och sin en månad långa vistelse på sjukhus. Läkarna valde också att inte låta honom gå ut till bilen för egen maskin.

Prins Philip lämnar King Edward VII-sjukhuset

Prins Philip lämnade sjukhuset vid lunchtid i dag, klädd i vit skjorta och ljusgul tröja.

Prins Philip rullades ut till den svarta BMW:n i rullstol, men kunde sedan själv kliva in i bilen, ett gott tecken. Samtidigt har hans månadslånga sjukhusvistelse tagit ut sin rätt, konstigt vore det väl annars: Detta är en man som ska fira sin 100-årsdag i juni.

Prins Philip King Edward VII’s Hospital

Äntligen på väg hem till Windsor Castle igen. I framsätet sitter hans bodyguards.

Prins Philip har vårdats på det privata King Edward VII-sjukhuset i Marylebone i London i två omgångar, med avbrott för de dagar inför och under hjärtkirurgin som han tillbringade på hjärtkliniken på St Bartholomews Hospital. Det är inte känt exakt vilken typ av ingrepp som prins Philip har gått igenom, men det antas allmänt att det antingen rörde sig om en pacemaker eller en så kallad stent, som vidgar hjärtats blodkärl.

Prins Philip fick äntligen kliva ur sjukhuskläderna och åka hem. Och känner vi honom rätt så morrade han över alla fotograferna.

Nu vid lunchtid kunde drottning Elizabeth, 94, alltså ta emot sin man – sedan 73 år tillbaka – hemma på Windsor Castle. Hon är inte känd för att visa så mycket känslor utåt, men ingen behöver väl tvivla på att hennes glädje i dag är mycket stor.

Dessutom har prins Philip sannolikt också fått träffa de två nya familjemedlemmar som har anslutit under hans sjukhusvistele: Drottningens två nya corgievalpar.

Men det är förstås ännu större saker som har hänt medan prins Philip har varit sjuk: Prins Harrys och Meghan Markles attack på kungahuset lär bli ett av dagens stora samtalsämnen.

Drottning Elizabeth Prins Harry Meghan Markle Oprah Winfrey intervju

Prins Philip lär ha många starka åsikter om Meghans och prins Harrys intervju med Oprah Winfrey.

Foto: TT.