JUST NU: Norska kungafamiljen ställer in ALLT

Nu kommer det dramatiska besked även från hovet i Oslo: Norska kungafamiljen ställer in ALLT.

– Med utgångspunkt i myndigheternas råd och beslut, kommer det norska kungahuset att ställa in eller skjuta upp alla officiella arrangemang. Till att börja med gäller detta beslut fram till påsk, meddelar det norska hovet.

– Statsråd och andra möten som följer på kungens konstitutionella roll kommer dock att upprätthållas.

Kronprinsessan Mette-Marit har lungfibros och tillhör därmed en av riskgrupperna för Covid-19.

Kronprinsessan Mette-Marit är drabbad av den kroniska och mycket allvarliga sjukdomen lungfibros, och tillhör därmed en av riskgrupperna för Covid-19.

Kung Haralds ord om coronaviruset

Och kung Haralds inskärper allvaret i med sitt uttalande till det norska folket:

– Vårt land befinner sig i en allvarlig situation som drabbar både enskilda individer och samhället i stort. Det är avgörande att vi alla deltar i den nationella samlingen för att undgå att utsätta oss själva eller andra för smitta.

– Det är därför viktigt att vi alla följer rekommendationerna och direktiven från myndigheterna. Vi måste alla bidra med det vi kan för att hindra spridning av viruset.

Kung Harald talar till norska folket om coronakrisen.

Kung Harald har talat till norska folket om coronakrisen.Kung Harald valde också att lyfta alla dem som jobbar i frontlinjen på sjukhusen:

– Jag vill särskilt tacka sjukvårdspersonalen över hela landet som i dessa dagar gör sitt yttersta för att avhjälpa situationen. Vi hoppas alla att utvecklingen snart ska vända.

Foto: TT, Foto: Jørgen Gomnæs/Det kongelige hoff.