JUST NU: Norska kungaparet satta i karantän

Kung Harald och drottning Sonja i karantän oro för coronaviruset

Norge har infört nya stenhårda coronaregler – och nu sitter kung Harald och drottning Sonja i hemmakarantän på slottet.

Norges kungapar är satta i hemmakarantän. För exakt en vecka sedan kom de hem från sitt tre dagar långa statsbesök till Jordanien, en resa som de nu sannolikt ångrar att de inte ställde in.

Samma dag som kung Harald, 83, och drottning Sonja, 82, anlände till Amman fick landet sitt första officiella coronafall, och utöver oron för att ha blivit smittade fick resan idag dessutom långtgående konsekvenser när Norge införde nya stenhårda karantänsregler.

Alldeles nyss kom det norska hovet dock med det lugnande beskedet att både kungen och drottningen just nu är symptomfria.

Kung Harald och drottning Sonja i Jordanien.

Kung Harald och drottning Sonja i Petra under förra veckans statsbesök.

Enligt de nya norska karantänsreglerna – som presenterades i dag och som togs i bruk med omedelbar verkan – ska alla som har rest utanför Norden efter den 27 februari försättas i två veckors hemmakarantän efter hemkomsten till Norge. Norska tidningen Dagbladet skriver att detta är en av de hårdaste inskränkningarna i människors rörelsefrihet som norska myndigheter har fattat beslut om i fredstid.

Norska kungafamiljen

I dag kom också det drastiska beskedet att norska kungafamiljen ställer in alla kungliga uppdrag (utom det viktiga statsrådet på slottet), ett beslut som gäller ända fram till påsk.

Men kungaparet är inte ensamma om att sitta i vip-karantän. Hela sex av de norska statsråden befinner sig nu i samma sits – och planen är att Harald ska distansjobba:

– Hans Majestät Konungen ska i morgon leda statsrådet på slottet med hjälpa av fjärrteknologi, meddelar det norska hovet.

Oron för kronprinsessan Mette-Marit

Tidigare i dag blev det också känt att den norska kungafamiljen har ställt in samtliga uppdrag ända fram till påsk, och risken finns att den perioden kan komma att bli ännu längre. Oron är särskilt stor för kronprinsessan Mette-Marit som tillhör en av riskgrupperna när det gäller coronaviruset och Covid-19, eftersom hon är drabbad av den obotliga och mycket allvarliga sjukdomen lungfibros.

 Kronprinsessan Mette-Marit.

Kronprinsessan Mette-Marit.

Foto: Norska hovet/Det Kongelige Slott.