Just nu på Junibacken! Madeleine om nya boken: "Det har varit en lång väg"

prinsessan madeleine stella och hemligheten

Hör prinsessan Madeleine berätta om sitt hjärteprojekt, boken Stella och hemligheten. Svensk Damtidnings reporter Helena Wiklund rapporterar direkt från lanseringen på Junibacken.

Det ligger en förväntan i luften. Det är drygt tre månader sedan prinsessan Madeleine var hemma i Sverige senast och nu sitter hon här på Junibackens scen, somrig och snygg med sin Florida-solbränna och den där kungliga glamouren som är rätt unik för henne. Samtidigt är det som Madeleine Bernadotte vi möter henne i dag. Sin författardebut gör hon nämligen utan prinsesstitel.

Prinsessan Madeleine Stella och hemligheten

Prinsessan Madeleine är på plats på Junibacken i Stockholm.

Och det är allvarliga frågor som prinsessan Madeleine tar upp. Det handlar om barns rättigheter, och om integritet, förtroenden och självkänsla. Ämnen som engagerar henne starkt. I handen håller Madeleine sitt hjärteprojekt, boken Stella och hemligheten. Hennes starka förhoppning är att bokens viktiga budskap ska nå riktigt många av Sveriges sju-, åtta- och nioåringar. Plus alla deras föräldrar!

Prinsessan Madeleine med stora hjärtformade örhängen.

– Jag hoppas verkligen att vår bok kan bli en nyckel. Både att man kan sitta ner och ha en trevlig stund, men också att man får stöd att prata om de här frågorna. Det har varit en lång väg. Först skrev vi en bok för 3-6-åringar, men sen bytte vi spår till lågstadieåldern och det känns helt rätt, säger prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine med Karini Gustafson-Teixeira, medförfattare till Stella och hemligheten

Madeleine med väninnan och kollegan Karini Gustafson-Teixeira, som är medförfattare till boken.

Madeleines tjejkompisar finns med och stöttar

I publiken har prinsessan Madeleine flera av sina väninnor och deras barn, och det är säkert skönt med lite extra pepp. Även en prinsessa kan ju bli nervös. Men framför allt har de inte träffats på länge och det blir många varma kramar när prinsessan Madeleine kliver ner från scenen.

prinsessan madeleines vänner

Hela tjejgänget på plats. Längst till höger Ellen Dinkelspiel i samspråk med Caroline Nilsson…

Prinsessan Madeleines tjejgäng. Från vänster Carola Gottlieb, Louise ”Lussan” Thott, Charlotte Kreuger, Emma Pernald, Tin-Tin af Burén, Martina Liska, Elinore Tham och Andrea Brodin.

…och här syns bland andra Carola Gottlieb, Louise ”Lussan” Thott, Charlotte Kreuger, Emma Pernald, Tin-Tin af Burén, Martina Liska, Elinore Tham och Andrea Brodin.

Prinsessan Madeleine landade på svensk mark i söndags och i går, måndag, satt hon i en inspelningsstudio för att göra det sista till ljudversionen av boken. Chris och barnen är inte med i Stockholm, de kommer först senare i veckan.

– I går gjorde vi det sista inför dagens lansering av ”Stella och hemligheten” när jag spelade in välkomsthälsningen till ljudboken, berättar Madeleine själv.

Prinsessan Madeleine är hemma i Sverige igen.

En efterlängtad hemkomst!

Uppe på scenen blir Madeleine ombedd att berätta om själva bokprocessen.

– Jag trodde att det skulle gå mycket fortare! Men jag är så otålig. Det har varit otroligt lärorikt, säger prinsessan.

Prinsessan Madeleine lanserar sin bok på Junibacken.

Barnboken Stella och hemligheten

Det är drottning Silvias barnrättsorganisation World Childhood Foundation som står bakom boken som ges ut i dag, av bokförlaget Bonnier Carlsen. Men prinsessan Madeleine är inte ensam författare. Till sin hjälp har hon haft Karini Gustafson-Teixeira som hon har samarbetat med i många år, medförfattaren Marie Oskarsson och Stina Lövkvist som har skapat bilderna.

Svensk Damtidnings Helena Wiklund bevakar boklanseringen på plats.

Svensk Damtidnings Helena Wiklund bevakar boklanseringen på plats.

Boken handlar om nioåriga Stella och så här skriver förlaget:

Att stå upp för sig själv eller någon annan är inte alltid lätt. Hur tar man mod till sig och säger ifrån när något inte känns bra? När Stella och hennes pappa flyttar till Sverige känns allt nytt och lite konstigt: språket, skolan och fritidsaktiviteterna, allt är annorlunda och tar tid att vänja sig vid. Så en dag berättar kompisen Elena en fruktansvärd hemlighet för Stella. Något som Stella inte får berätta för någon. Lova det! Men Elenas hemlighet skaver som en tung sten i magen på Stella. Vad ska hon göra?

”Stella och hemligheten” är 144 sidor och finns i handeln från och med i dag. Vill du inte läsa den som vanlig bok så finns den också som e-bok och som ljudbok.

Du hittar boken här! (länk till Tradedoubler.com)

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Karin Törnblom/TT