Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Just nu på slottet: Kungafamiljen glittrar på Riksdagssupén

14 mar, 2019, 18:56 
I kväll är det både festligt och fullsatt på Kungliga slottet! Svensk Damtidning är på plats under kungafamiljens egen jättebjudning och vi kommer att ge er allt som händer under kvällen.
Annons

Rikssalen skimrade i blått och rosaorange, gästerna var glada och förväntansfulla efter sitt champagnemingel under jätteporträtten i Bernadottegalleriet och sedan gjorde kungafamiljen en storslagen entré till tonerna av både fanfar och Kungssången. Drottningen i rött, Sofia i pastell och Victoria i dramatiskt svartvitt. Kvällens konsert, eller divertissement som det heter på hovspråk, avnjöt de från sina guldstolar längst fram i Rikssalen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Rikssalen på Kungliga slottet vid Riksdagssupén 2019.
Vackra Rikssalen var fullsatt!

En som var extra glad var faktiskt värden kungen själv, för det var inget mindre än hans älsklingsmusik, Lars-Erik Larssons Förklädd Gud, som vi alla fick avnjuta.

Annons
Riksdagssupén 2019. Kungafamiljen omgivna av hovet.
Kungafamiljen på första parkett, omgivna av hovet.

I bänkarna satt kungaparets gäster – regeringen, talmännen och alla 349 riksdagsledamöterna. Samtliga är dock, på grund av utrymmesbrist, bjudna utan respektive, inte ens statsminister Stefan Löfven fick ta med sig sin Ulla.

Statsminister Stefan Löfven kom, men utan sin Ulla.
Statsminister Stefan Löfven kom, men utan sin Ulla.

Kungafamiljens stora fest

Riksdagssupen hålls efter varje riksdagsval, så bara vart fjärde år, och den är kungafamiljens allra största middag. Hela 435 gäster dinerar på slottet i kväll. Fascinerande nog får några av dem äta i sängkammaren. Visserligen Gustav III:s paradsängkammare, men ändå! Och detta beror förstås på att kungaparet måste duka i exakt hela den långa sviten av rum i festvåningen, från Konseljsalen till Karl XI:s galleri. Den vanliga matsalen rymmer bara 149 gäster.

Annons
Programmet under Riksdagssupén 2019!
Programmet under Riksdagssupén!

Denna paradkväll är dessutom lite som en flerstegsraket, eller ska vi säga en festkväll i flera akter. Och den stora finalen är förstås själva supén. Sedan blir det kaffe och salongsmingel ovanpå det.

Förberedelserna har pågått i flera veckor, det är ju ingen lätt match att göra bordsplaceringen för 435 gäster. Och kungafamiljen hälsar på var och en. Tänk dig själv att ta 435 personer i hand på en enda kväll! Ett kungligt maratonuppdrag i Pelarsalen…

Kungen hälsar på talmannen vid Riksdagssupén på Kungliga slottet 2019.
En hälsningsceremoni som tog sin lilla stund. Här är det kungen som hälsar på talmannen…
…och här hälsar statsministern på prinsessan Sofia.
Annons

Det är dukat vid runda bord och senare i kväll kommer vi att kunna berätta för er om dukningen, blommorna och framför allt menyn.

Kungafamiljen är på plats!
Kungafamiljen är på plats!

Så här långt kan vi i alla fall konstatera att kungens festfixare vid Hovmarskalksämbetet och Ceremonistaben som vanligt är superproffs. Allt har gott enligt plan vid denna jättemiddag, det enda som brutit av är möjligen att Republikanska föreningen hade en liten stillsam protestaktion och stod och bjöd på snittar utanför slottet…

Texten uppdateras.

Läs mer:

Foto: TT.

Annons