JUST NU: Pompa och ståt på Kungliga slottet – Sofias succélook på galamiddagen!

JUST NU: Pompa och ståt på Kungliga slottet – Sofias succélook på galamiddagen!

Wow – vilken kväll som väntar! Mycket kungligare än så här blir det inte.
Glitter & glam – dags för galamiddag på Kungliga slottet!
0:45

Efter reklamen: Glitter & glam – dags för galamiddag på Kungliga slottet!

(0:45)

Slå på ljud

Kungen och drottning Silvia har anlänt till kvällens galamiddag med sina hedersgäster: Drottning Máxima och kung Willem-Alexander.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är även dem självfallet på plats. Men även prinsessan Sofia överraskar! Det har nämligen rått oklarheter kring huruvida hon skulle dyka upp kvällen i ära eller inte – men nu gör hon entré vid prins Carl Philips sida.

Drottning Máxima och kung Willem-Alexander på slottet

I vanlig ordning är det hela faderullan som gäller – röda mattan, galaklädsel, tiaror, trerätters – ja, så kungligt det helt "enkelt" kan bli. Men just denna kväll är trots allt aningen mer speciell än många andra galor på Kungliga slottet.

Det har gått hela 35 år sedan Nederländerna gjorde ett statsbesök i Sverige. Inga är därför gladare är kungen och Silvia, som står värdpar för sina holländska motsvarigheter, över att få bjuda på pompa och ståt på slottet.

Fredrik Sandberg/TT

Sveriges toppar på den kungliga galamiddagen

Middagen serveras i Karl XI:s galleri i Kungliga slottets festvåning. Där har det dukats upp med långbord för alla kvällens gäster och det kommer serveras utsökta rätter i omgångarna tre.

På gästlistan finns bland andra Sveriges näringslivstoppar och politiker, som började rulla in till slottet runt 18.45 på tisdagskvällen.

Annie Lööf dök upp i en gammeldags-rosa-skimrande långklänning, därefter följde Magdalena Andersson med maken Richard Friberg, talman Andreas Norlén med fru Helena, Annika Strandhäll, Ulf Kristersson med maka Birgitta Ed, Ebba Busch – och många fler.

Fredrik Sandberg/TT

Prinsessan Sofias och kronprinsessan Victorias gala-outfits

Victoria och Daniel slog följe med Carl Philip och Sofia – och det finns inte så mycket annat att säga än wow! Vilka par!

Victoria bär en otroligt vacker galaklänning i violett med en bar axel och en ståtlig rosett-blomma i siden på den andra.

Och Sofia, som vi inte sett mycket av under dagen, dök upp i en smaragdgrön blåsa med båda axlarna bara. På huvudet har hon tiaran som lätt kan byta skepnad – i kväll är förstås stenarna som matchar hennes klänning på plats.

Fredrik Sandberg/TT
Fredrik Sandberg/TT

Foto: TT