JUST NU: Premiärministern har coronaviruset – kan ha smittat drottningen!

Boris Johnson har regelbundna audienser med drottningen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har testat positivt för coronaviruset.Nu fruktar hovet att han kan ha smittat drottning Elizabeth.

I går kom beskedet att prins Charles testat positivt för det fruktade coronaviruset. Nu i dag släpptes nästa bomb över det engelska folket.

Boris Johnson, partiledare för Tories och landets premiärminister, har fått samma besked från läkarna.

“De senaste 24 timmar har jag visat prov på milda symptom och testat positivt för coronaviruset”, skriver Boris Johnson på Twitter.

Det här är en nyhet som också kan få implikationer för det brittiska kungahuset. Enligt det brittiska hovet hade drottning Elizabeth audiens med Boris Johnson så sent som 11 mars.

Coronaviruset: Boris Johnson kan ha smittat drottning Elizabeth

Boris Johnson har regelbundna audienser med drottningen.

Boris Johnson har regelbundna audienser med drottningen.

“Hon följer alla rekommendationer kring sin hälsa”, skriver Buckingham Palace i ett uttalande.

“Drottningen är fortfarande vid god hälsa.”

Elizabeth och premiärminister har haft två ytterligare audienser, den 18 och 25 mars, men dessa sköttes på telefon för att minska smittrisken.

Det brittiska hovet har sedan tidigare vidtagit alla möjliga skyddsåtgärder för att skydda regenten. Enligt tidningen Daily Mail hålls Elizabeth i en skyddskarantän på slottet Windsor och omges av en kraftigt avskalad personalskara. Den ende hon träffar utöver dessa åtta personer är maken Philip.

– Inga risker får tas med tanke på drottningens och Philips ålder, har en källa med insyn sagt till Daily Mail.

“En stor oro”

Före resan till Windsor skickade drottningen ut ett lugnande besked till sin befolkning.

– När jag och Philip anländer till Windsor, så är vi medvetna om att många personer och familjer i Storbritannien, och i hela världen, går in i en tid med stor oro och osäkerhet. Vi har alla fått höra att vi ska ändra på våra normala rutiner och beteendemönster, för samhällets bästa, och, framför allt, för att skydda de mest sårbara bland oss, sa Elizabeth i uttalandet.

– Många av oss måste hitta nya sätt för att hålla kontakt med varandra, och se till att våra nära och kära mår bra. Jag är säker på att vi kommer att klara av det. Ni kan vara säkra på att min familj och jag står redo att göra vår plikt.