Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Prins Daniel fast för fortkörning i Hofors

18 okt, 2023, 08:16 
Prins Daniel

Prins Daniel har åkt fast för fortkörning, rapporterar Aftonbladet.

Annons
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!Brand logo
Här stjäl prins Oscar showen under Daniels stora intervju!

Prins Daniel har brutit mot hastighetsreglerna i trafiken! Incidenten ska ha skett på E16 utanför Hofors i mitten på augusti, rapporterar Aftonbladet.

Prins Daniel fast för fortkörning – har fått sitt straff

Daniel har fått ett strafföreläggande.

”Du har kört personbil med en hastighet av 87 km/tim trots att högsta tillåtna hastigheten var 80 km/tim.”, står det i strafföreläggandet.

Enligt strafföreläggandet begick prins Daniel gärningen av ”oaktsamhet”.

Daniel är inte ensam i kungafamiljen om att ha begått trafikbrott. Så sent som i fjol fick prins Carl Philip böter efter att ha kört 89 km/tim på en 70-väg. Carl Philip fick betala 2 400 kronor för förseelsen.

Kungafamiljens överhuvud, kungen, kan dock inte få böter. Som statschef åtnjuter han åtalsimmunitet – vilket innefattar trafikbrott.

Annons

Prins Daniel hälsade till flera gamla vänner

Att Daniel körde runt i Hofors är ingen skräll. Han har en speciell förkärlek för just Hofors, som ligger nära hans uppväxtort Ockelbo.

– Prins Daniel berättade att han har ett hjärta för kommunen och hälsade till flera gamla vänner. Han berättade att han känner en ungdomsnostalgi när han åker genom Hofors och ser ishallen. Kronprinsessparet hälsade också grattis till tjejerna som tog SM-guld i discgolf förra veckan, har kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila sagt i en intervju efter att ha haft ett digitalt möte med Daniel och kronprinsessan Victoria.

Prins Daniel brukar köra – kronprinsessan Victoria sitter bredvid

Inte heller är det något överraskande med att Daniel kör bilen själv. Den svenska kungafamiljen använder sig sällan av chaufförer, de föredrar att ratta själv.

Det finns dock ett undantag: kronprinsessan.

– Alla har körkort i kungafamiljen. Till och med kronprinsessan Victoria tog körkort när hon hade blivit myndig, men sedan har hon egentligen aldrig kört bil, i alla fall inte så att det någonsin har uppmärksammats offentligt. Kanske känner hon sig helt enkelt inte bekväm i trafiken? Och hon är ju inte tvungen att köra själv heller, eftersom hon i hela sitt 41-åriga liv har haft chaufförer och säpo-eskort, säger Svensk Damtidnings skribent Helena Wiklund.

Annons