JUST NU: Prins Joachim akut opererad för propp i hjärnan

Prins Joachim och prinsessan Marie

Prins Joachim, 51, har opererats akut efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärnan. Han vårdas på sjukhus i Toulouse och prinsessan Marie vakar vid hans sida.

– Prins Joachim blev sent i går inlagd på universitetssjukhuset i Toulouse i Frankrike. Prinsen blev omedelbart opererad för en blodpropp i hjärnan, skriver hovet i en officiell kommuniké.

– Operationen har gått bra. Hans Kungliga Höghets tillstånd är i dag stabilt.

Prins Joachims stroke: Drottning Margrethe 2020

Drottning Margrethe fick chockbeskedet sent igår, på sitt sommarslott Gråsten.

Prinsessan Marie vakar på sjukhuset

Prins Joachim drabbad av stroke: Prinsessan Marie

Prinsessan Marie finns vid prins Joachims sida på sjukhuset Hopital Pierre Paul Riquet.

– Kungahuset har just nu ingen ytterligare information, men det är Hennes Majestät Drottningens önskan att familjen får lugn och ro från offentligheten under tiden om prinsen är inlagd. Hennes Kungliga Höghet prinsessan Marie är hos sin man på sjukhuset.

Prins Joachim drabbad av stroke: Sjukhuset i Toulouse där prins Joachim vårdas.

Sjukhuset i Toulouse där prins Joachim just nu vårdas.

Prins Joachim drabbad av stroke

51-årige prins Joachim har den senaste tiden semestrat på danska kungafamiljens vinslott Château de Cayx tillsammans med sin familj och det var sannolikt där som han insjuknade. Slottet ligger några mil från Toulouse, dit prins Joachim alltså fördes akut efter blodproppen i natt.

Prins Joachims stroke: Privata bilder - Marie och Joachim på semester

En solbränd och leende prins Joachim med sina fyra barn, en bild som togs i veckan. Beskedet att han drabbats av en blodpropp kommer som en chock.

I onsdag var familjen samlad för att fira prins Felix som fyllde 18 år. Danska hovet publicerade flera bilder från firandet och vid den tidpunkten såg prinsen ut att må bra.

Prins Joachim drabbad av stroke, två dagar efter prins Felix födelsedag på Chäteau de Cayx

På bilden ovan ser du prins Joachim och familjen vid firandet i onsdags. Från vänster prinsessan Marie, prins Felix, 18, prinsessan Athena, 8, prins Nikolai, 20, och prins Henrik junior, 11. Prins Joachims exhustru – och prins Felix mamma – grevinnan Alexandra var också med. Danska medier har varit i kontakt med Alexandra för en kommentar, men hon hänvisar till hovet.

Det senaste året har prins Joachim gått en hög ledarskapsutbildning vid den franska militärakademien. I juni kom också beskedet att han fått ett nytt jobb som försvarsattaché i Paris, med uppdrag att stärka det säkerhetspolitiska och diplomatiska samarbetet mellan Danmark och Frankrike. En tjänst som han skulle tillträda den 1 september.

Prins Joachims stroke: Prinsessan Marie och prins Joachim i Paris

Sedan ett år tillbaka bor prins Joachim och prinsessan Marie i Paris.

Foto: TT.