Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Just nu: Prinsessan Haya slåss för sina barn i rättegången mot maken

31 jul, 2019, 11:13 
AvEmma Sanderberg
Tvisten om barnen är nu igång. Sheikh Mohammed bin Rashid kräver att få tillbaka barnen till Dubai, medan prinsessan Haya begär att få ensamvårdnad – och ett krav på att de inte kommer giftas bort.
Annons

Exakt när prinsessan Haya ska ha flytt från Förenade Arabemiraten till Storbritannien är inte fastställt, men det talas om att det ska ha skett någon gång i början av juni. En månad senare var nyheten ett faktum – ytterligare en kvinna hade flytt från Dubai och Sheikh Mohammed bin Rashid. Förra året försökte en av Sheikh Mohammed bin Rashids döttrar, Latifa, som han har med en tidigare fru, fly landet men misslyckades. Efter flyktförsöket ska Latifa enligt människorättsorganisationer ha torterats, drogats och hållits fånge.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Enligt Daily mail ska prinsessan ha valt att rymma från sin man av flera anledningar, och en av dem ska vara just på grund av behandlingen av Latifa. En annan anledning sägs vara Sheikh Mohammed bin Rashids misstankar kring Hayas “olämpliga” relation till sin livvakt.

Prinsessan Haya
Prinsessan Haya med sin advokat Fiona Shackleton.

Prinsessan Hayas advokat är Fiona Shackleton. Hon var den som arbetade med prins Charles under skilsmässan från prinsessan Diana. Både Sheikh Mohammed bin Rashid och prinsessan Haya är nära vänner med prins Charles och Camilla och kanske hjälpte dom Haya med valet av advokat.

Annons

Tog barnen med sig på flykten

Enligt de första uppgifterna som nu har släppts från rättegången har Haya begärt att få vårdnad om deras två gemensamma barn. Hon efterfrågar även ett skydd mot ofredande och bortgifte av barnen.

Rättegång prinsessan Haya
Demonstranter uppmanar till bojkott utanför rättssalen.

Sheikh Mohammed är inte på plats i rätten, men kräver i sin tur att barnen ska återvända till Dubai. Han efterfrågade även att rätten skulle införa restriktioner av rapporteringen av rättegången, något som domaren avvisade. Vad rättegången bestämmer i fallet återstår att se.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i London och medan rättegången pågår står demonstranter utanför med uppmaningen att bojkotta Förenade Arabemiraten.

 

Foto TT

Annons