Madeleines panik-start på Bokmässan 2019

Försenat flyg och demonstrationskaos. Prinsessan Madeleines premiär på Bokmässan blev inte helt som hon tänkt sig.

Vilken morgon! Och vilken panik! Men nu är prinsessan Madeleine ÄNTLIGEN här.

Det var på håret att hon hann. Hon landade en hel timme försenad klockan 10.19 – men 51 minuter efter att flighten från Bromma satte ner hjulen på Landvetter kunde hon rusa in i den smockfulla salen på Bokmässan, där 700 personer redan satt bänkade. Kön till sal K2 ringlade sig flera våningar.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.

Kunglig debutant på Bokmässan!

– Prinsessan Madeleine måste ha fått eskort, för det är bilkaos i Göteborg, och det störtregnar, och det är jättemånga som tar taxi hit på grund av vädret. Dessutom är det en massa ombyggnationer, säger vår reporter Anna von Koch som är på plats vid seminariet.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.

Prinsessan Madeleine är här för att prata om sin viktiga barnbok ”Stella och hemligheten”, som hon skrivit tillsammans med väninnan och kollegan Karini Gustafson-Teixeira och barnboksförfattaren Marie Oskarsson – ett projekt som vuxit fram ur prinsessan Madeleines 15 år långa engagemang för barns rättigheter genom World Childhood Foundation.

Hon är den första kungligheten som är på Bokmässan i egenskap av författare och säkerhetspådraget är stort.

– Såväl vanlig polis, som säkerhetspolisen finns idag på plats inne på mässområdet, berättar Fredrik Dahlgren, dialogpolis i Göteborg.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019.

Madeleine i samtal med sin medförfattare Marie Oskarsson. Längst till vänster förläggaren Ulrika Caperius från Bonnier Carlsen.

Men prinsessan Madeleine tycks oberörd av kaoset, och hon är helt fokuserad på att få fram det viktiga budskapet kring sexuellt utnyttjande av barn, som boken berör:

– Jag vill nå ut till barnen. Det är så viktigt att de förstår att de har rätt att säga ifrån om något inte känns bra. I grunden handlar det om att få barn att sätta gränser.

– Det är viktigt att förklara för barn att det finns bra och dåliga hemligheter. De bra kan man ha kul och skoja med. Men de dåliga blir för tunga och de måste man berätta. 80% av barnen som blir utsatta för sexuella övergrepp berättar för en kompis.

Prinsessan Madeleines bok Stella och hemligheten, utgiven på Bonnier Carlsen 2019.

Prinsessan Madeleines viktiga debutbok Stella och hemligheten.

Att boken kom till har sin egen historia. Prinsessan Madeleine berättar att hon och hennes medförfattare Karini Gustafson-Teixeira hade en grundidé och först skrev sin bok för 3-5-åringar, innan de arbetade om den till en äldre målgrupp.

Och om det faktum att bokens huvudperson heter Stella säger prinsessan Madeleine:

– Jag har alltid gillat stjärnor, så det är därför jag har döpt henne till det. Nordstjärnan leder oss hem. Och så tycker jag att namnet är så fint!

Prinsessan Madeleine avslöjar sin egen favoritbok

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.

Att prinsessan Madeleine har haft värsta stressmorgonen går inte att se. Hon är verkligen supersnygg, i camelbrun kjol och sidenblus och stövlar. Och det är med ett stort leende som hon berättar att Astrid Lindgrens Pippi Långstrump var den viktigaste barnboken när hon själv var liten.

– Hon är stark och går sin egen väg, och hon klarar sig trots att hon är en liten flicka som bor ensam i ett stort hus.

Sedan fick Madeleine förstås frågan om hon läser mycket nu, och hon svarade ärligt:

– Jag har inte så mycket tid! Men på flyget hit läste jag John Grisham.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan 2019 med Anna Norlén, Childhood-chefen Paula Guillet de Monthoux, författaren Marie Oskarsson, förläggaren Ulrika Caperius samt Tara Moshizi.

Prinsessan Madeleine med resten av bokteamet: Anna Norlén, Childhood-chefen Paula Guillet de Monthoux, författaren Marie Oskarsson, förläggaren Ulrika Caperius samt Tara Moshizi.

Efter att ha talat vid det 45 minuter långa seminariet gick prinsessan Madeleine direkt till Bonnier Carlsens monter och hon togs emot av bokförläggarna Albert Bonnier och Eva Bonnier.

Inte alla dagar de har en prinsessa i sitt författarstall!

– Det är tjockt med folk här, mängder med människor som väntar med sina böcker. Och så Säpo och poliser förstås! berättar vår reporter.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.

Poliser, press och massor av bokälskare. Alla vill få en glimt av prinsessan Madeleine!

Men prinsessan Madeleine är helt obrydd av trängseln, hon bara strålar.

Prinsessan Madeleine på Bokmässan i Göteborg 2019.

Efter det stoppet fortsätter Madeleine till en skola i Göteborg för att samtala med en grupp barn kring boken, följ vår rapportering här på svenskdam.se!

Madeleine mitt i demonstrationskaos

Prinsessan Madeleines bok Stella och hemligheten.

Runt 1 500 människor klimatstrejkar just nu i centrala Göteborg på direkt uppmaning av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som har uppmanat till en global klimatstrejk.

Även utanför Bokmässan finns flera människor med plakat med texter som ”Fridays for future”, eftersom Sveriges författarförbund valt att ha en egen klimatstrejk i direkt anslutning till mässområdet.

Bokmässan är dessutom en svår nöt att knäcka, rent säkerhetsmässigt. Alla som har en entrébiljett kan ta sig in i de stora lokalerna och förra året nådde mässan nästan 100 000 besökare.

Vimlet på Bokmässan i Göteborg 2019.

Årets vimmel på Bokmässan. Många tusen besökare – och en prinsessa!

Hur många extra poliser och polishundar, som jobbade under dagen vill polisen inte berätta för Svensk Damtidning.

– Vi berättar aldrig hur vi jobbar, var vi står eller hur många vi är, utan vi säger bara att vi är lagom många, säger Ulla Blem, vid polisen Region Väst över telefon.

Polisen Fredrik Dahlgren poängterar dock att de inte är oroliga, eftersom det inte har förekommit några våldsamheter och att det är fredliga människor som demonstrerar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anna von Koch/Svensk Damtidning.