Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Just nu: Prinsessans blodiga vårdnadstvist

01 mar, 2020, 17:00 
Prinsessan Haya med sin dotter.
Prinsessan Haya kämpar desperat för sina barn – mot sin rasande man emiren av Dubai. Nu rullar den dramatiska vårdnadstvisten vidare i London.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?

Det är ett skilsmässodrama på högsta kungliga nivå som just nu utkämpas i Londons Högsta Domstol. Å ena sidan står prinsessan Haya, 45, som slåss för att få ensam vårdnad om barnen, dottern Jalila, 12, och sonen Zayed, 8. Och å den andra hennes rasande man, den mäktige emiren av Dubai, 70, som kräver att barnen ska återföras till Dubai.

Prinsessan Haya och emiren med sin dotter Jalila på Royal Ascot 2018.
Haya och emiren med sin dotter Jalila, sommaren 2018.

Rättegångsförhandlingarna har pågått ända sedan i slutet av juli, och kretsar nu kring Shejk Mohammeds försök att stoppa rätten från att offentliggöra två utlåtanden om barnen.

Annons
Prinsessan Haya på väg till rätten med sin advokat Fiona Shackleton.
Haya på väg till rätten med sin advokat.

Prinsessan Haya och Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum gifte sig i al-Baraka-palatset i Amman i april 2004. Då hade han redan 5 fruar och 21 barn sedan tidigare.

Emiren är också grundare av ett av världens största kapplöpningsstall, och han och Haya har varje år setts mingla med drottning Elizabeth under Royal Ascot. Fram till i somras vill säga, för då var Haya försvunnen. Ända tills hon den 30 juni plötsligt dök upp i Tyskland där hon sökte asyl.

Annons
Prinsessan Haya med dottern Jalila och sin man, 2017.
Haya och Jalila på Royal Ascot, två år före flykten. Till höger emiren, som inte varit närvarande vid någon av rättegångsdagarna.

Prinsessan Haya och flykten från Dubai –  detta har hänt

Det visade sig att Haya lämnat Dubai med sina barn, mot emirens vilja, och att hon fruktade för sitt liv. Detta efter att hans dotter prinsessan Latifa tidigare flytt från Dubai, men återförts med våld.

Nu har prinsessan Haya sökt asyl i Storbritannien. Hon har också ansökt om besöksförbud för maken och om skydd för barnen vad gäller bortförande och tvångsgifte.

Prinsessan Haya med prins Charles och hans Camilla.
Prinsessan Haya med prins Charles och hans Camilla. I dag bor Haya i London med sina barn, i ett stort hus nära Kensington Palace.

Mycket talar för att hon har brittiska kungafamiljens stöd. Hon företräds av prins Charles skilmässoadvokat Fiona Shackleton, som i många år också har varit prins Harrys och prins Williams privata juridiska rådgivare.

Annons

Detta är prinsessan Haya

Prinsessan Haya med drottning Elizabeth.
Haya med en annan hästfantast – drottning Elizabeth.

45-åriga Haya är prinsessa av Jordanien, halvsyster till landets kung Abdullah och svägerska till drottning Rania. Hon har tävlat i hoppning på elitnivå och var tidigare ordförande i Internationella Ridsportförbundet under åtta år (2006-2014).

Foto: TT.

Annons