Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

JUST NU: Slottet görs om till hotell – inför drottning Máximas ankomst

10 okt, 2022, 11:17 
Máxima och Willem-Alexander i Sverige
Just nu görs Stockholms slott om till hotell inför statsbesöket i morgon: Se bilderna inifrån 11-rummaren här!
Annons
Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40Brand logo
Madeleines tokhyllning • Hon tar över Elizabeths vovvar • Kungens frågodiss – 3 kungliga snackisar från vecka 40

Drottning Máxima och kung Willem-Alexander gästar Sverige och kungafamiljen under tre intensiva dagar.

Allt börjar med att Victoria och Daniel tar emot på Arlanda i morgon förmiddag. Och boendet blir denna gång extra speciellt:

– Deras Majestäter bor i gästvåningen på Stockholms slott under statsbesöket, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning till Svensk Dam.

Gästvåningen på Stockholms slott
I morgon kommer Nederländernas kungapar till Stockholm – och de bor kungligt på Stocholms slott.

Sedan rullar det på med korteger, ceremonier, luncher och stor galamiddag på Kungliga slottet. Och till skillnad från när Letizia och Felipe var här på statsbesök så flyttar Máxima och Willem-Alexander alltså in på Stockholms slott med hela sitt stora följe: Adjutant, hovdam, kammarjungfru, rådgivare – och massor av bagage.

Annons

Det betyder att en del av slottet just nu görs om till kungligt hotell.

Den senaste veckan har hovfolket jobbat med att ställa i ordning slottets gästvåning: En ytterst elegant 11-rummare som också lyckas med konststycket att samtidigt vara trivsam och bekväm.

Gästvåningen på Stockholms slott
Sköna fåtöljer och pompejiröda väggar! Det är detta som väntar på Máxima och Willem-Alexander.

Máxima och Willem-Alexander på statsbesök i Sverige

Man möblerar om, bär in tv och rullar in trälårarna med sängkläder från Fatburen. Hovfloristen Claes Carlsson höjer trivselfaktorn med sina maffiga snittblommor och man ställer fram frukt och choklad. Allt för att de kungliga gästerna ska känna sig som hemma.

Annons

Kung Willem-Alexander och drottning Máxima kan se fram emot att dricka sitt morgonkaffe – eller kanske te – i den speciella frukostmatsalen och har de önskemål om specialfrukost så är det inga problem, det fixar hovet!

I alla fall för Máxima blir detta dessutom något av en favorit i repris: Hon har bott här tidigare – bland annat när hon var gäst på Carl Philips och Sofias bröllop. Fast då kom hon utan sin man och valde därför bort den stora paradsängkammaren till förmån för det lite mindre gula sovrummet.

Ett av sovrummen i gästvåningen på Stockholms slott
Här övernattade Máxima senast. Men nu väntar den stora paradsängkammaren.

Livvakterna är givetvis alltid på plats, men någon 24-timmars roomservice – som på Grand Hotel där statscheferna annars brukar bo – det är det inte på Kungliga slottet. Skulle Máxima och Willem-Alexander vilja ha te och smörgås mitt i natten kan det nog bli svårt.

Annons
Nederländernas kungapar drottning Máxima och kung Willem-Alexander på statsbesök i Stockholm
Härliga drottning Máxima är på ingång med sina spektakulära tiaror och sin stora charm! Detta kommer att bli ett statsbesök som det slår gnistor om.

Och startskottet för allt detta går alltså i morgon förmiddag, när kung Willem-Alexander och drottning Máxima landar på Arlanda och tas emot med hedersvakt och en stor officiell välkomstdelegation.

Svensk Dam är på plats redan på Arlanda, följ oss här under statsbesöket!

Dukat till galamiddag i Karl XI:s galleri på Kungliga slottet i Stockholm
Paradmatsalen på Stockholms slott: Här blir det stor galamiddag i morgon kväll.
Annons

Foto: TT, Svensk Dam, Alexis Daflos/Kungliga Hovstaterna.

Annons