Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

JUST NU: Svår översvämning på Drottningholm – kungen informerad

28 maj, 2021, 14:30 
Kungen Drottningholms slott
Kungaparet har drabbats av en svår översvämning – delar av Drottningholm står under vatten.
Annons
Kungafamiljens ALLA hem!Brand logo
Kungafamiljens ALLA hem!

Det ihållande och kraftiga regnet har skapat problem på många håll runtom i landet de senaste dagarna – och Svensk Dam kan avslöja att kungen är en av de drabbade.

Det är delar av slottsparken på världsarvsskydade Drottningholms slott, hans hemmaslott och officiella residens sedan 39 år tillbaka, som nu står under vatten.

Vårt ögonvittne på plats berättar att vattennivån är så hög att vattnet når upp en bra bit över parksofforna.

Drottningholms slott Vattennivån
På den här bilden (som är tagen vid ett tidigare tillfälle) ser man hur liten nivåskillnaden är på Drottningholm: När vattnet stiger drabbas parken hårt.

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar uppgifterna:

– Parkförvaltningen på Drottningholm hanterar detta, säger hon till Svensk Dam.

Är kungen informerad?

– Det har nog inte undgått någon att det har regnat mycket i Stockholm den sista tiden. Men efter regn kommer solsken, säger Margareta Thorgren: Kungen ser alltså ut att kunna förlita sig på stöd från vädrets makter.

Annons

Det är inte känt om några av skulpturerna i slottsparken har skadats under översvämningen. Svensk Dam har ställt frågan till hovet, men inte fått svar.

Kungaparets privata våning på Drottningholm

Kungen Drottningen Drottningholms slott Hunden Brandie
Kungen och drottningen följer utvecklingen.

Från sin privata våning i flygeln närmast vattnet (som du ser till höger på bilden ovan) kan kungaparet se den översvämmade delen av parken. De disponerar cirka 20 rum och här har de bott i 39 år. Ett mycket privat hem i vad som brukar kallas Sveriges bäst bevarade kungliga slott.

Våningen inreddes i början av 1980-talet för deras växande familj. Men nu är barnen sedan länge utflyttade och kvar på 192 rum stora Drottningholm är bara kungen, drottningen och hunden Brandie, 6.

Foto: TT.

Annons