Te Deum för prins Julian – storebror Alexander och Sofias föräldrar är med

Drottning Silvia Prins Alexander Prins Carl Philip Lina Hellqvist Te Deum Prins Julian

Sofias föräldrar Marie och Erik Hellqvist är på plats på slottet för att fira prins Julian. Prins Alexander är också med – men kronprinsessan Victoria missade allt.
Slå på ljud

Ceremonierna avlöser varandra på Kungliga slottet i Stockholm. Efter vittnesbekräftelsen och konseljen följde den traditionsenliga tacksägelsegudstjänsten Te Deum, som hölls i Slottskyrkan – och som den här gången blev mycket ovanlig och mycket coronasäkrad.

LÄS MER: Prins Julian Herbert Folke – här är sanningen bakom namnen

Bara sju personer närvarade:

– Det är kungaparet och prins Carl Philip med äldste sonen prins Alexander, samt prinsessan Sofias föräldrar och hennes syster Lina, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Kungen Drottning Silvia Prins Alexander Prins Carl Philip Lina Hellqvist Te Deum Prins Julian

Kungen och drottningen på väg in i Slottskyrkan, följda av den nyblivna trebarnspappan prins Carl Philip och hans femåring prins Alexander. Längst till höger prinsessan Sofias syster Lina.

– Kronprinsessparet deltog tyvärr inte, de är ledsna för det. Det var planerat att de skulle ha varit med, men av hänsyn till familjen tog de det här beslutet eftersom de nyligen har varit sjuka i covid-19, säger Margareta Thorgren.

Marie och Erik Hellqvist firade sitt nya barnbarn

Men den glada nyheten är alltså att prinsessan Sofias mamma och pappa trots pandemin hade rest resa ner från Älvdalen för att vara med, och för att få träffa sitt tredje barnbarn prins Julian.

Prins Julian

Prins Julian fotograferad av sin stolta far prins Carl Philip.

Däremot saknades prinsessan Sofias syster Sara Hellqvist. Och hovet har av okända skäl valt att inte offentliggöra någon bild på Sofias föräldrar – prins Julians mormor och morfar Marie och Erik. I alla fall inte än.

Kungen Drottning Silvia Prins Alexander Prins Carl Philip Te Deum Prins Julian

Högtidligt när kungafamiljen firade prins Julian vid Te Deumet i Slottskyrkan. Prins Alexander spejade nyfiket.

Allt detta betydde ju att det var mycket glest i Slottskyrkan med sina 600 platser, men likafullt blev det en vacker och stämningsfull stund. Överhovpredikanten Johan Dalman tackade Gud för kungafamiljens nya medlem och välsignade prins Julian Herbert Folke, den tre dagar gamle hertigen av Halland.

Prins Julians coronasäkrade Te Deum på Kungliga slottet

Te Deum i Slottskyrkan – som det brukar se ut. Just den här bilden togs när det för nio år sedan var tacksägelsegudstjänst för nyfödda prinsessan Estelle.

I vanliga fall samlas familjen sedan för en privat lunch på slottet när det har varit Te Deum, för att fira, och kanske för att skåla för den nyfödde. Någon form av lunch har ägt rum även denna coronasäkrade söndag, men i vilken form och vilka som närvarade är inte känt.

LÄS MER: Prins Carl Philips hyllning till Sofia – efter agerandet på BB

Extra kul att charmprinsen Alexander fick följa med! Om några veckor fyller han fem år.

LÄS MER: Därför saknades kronprinsessan Victoria när familjen firade prins Julian

LÄS MER: Så gick det till när kungen avslöjade namnet på prinsessan Sofias son

LÄS MER: Johan T Lindwall: Namnet var ingen skräll – hyllning till en svunnen tid

Foto: TT, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, H.K.H. Prins Carl Philip/Kungliga Hovstaterna.