JUST NU: Victoria och Daniel på corona-uppdrag

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på KTH i dag.

De är djupt engagerade i coronaläget – och just nu befinner sig Victoria och Daniel på ett tidigare okänt coronauppdrag.

Kronprinsessparet har ställt om hela sitt program, men det handlar inte bara om telefonmöten och sammanträden via videolänk. I dag har de lämnat sin skyddade ”hemmakarantän” på Haga slott och givit sig ut i offentligheten för att träffa både smittskyddsläkare och forskare – två besök som inte var kända på förhand.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Albanova på KTH.

På väg mot Albanova på KTH.

Vid lunchtid anlände kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Albanova på Kungl. Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm, för att träffa en grupp KTH-forskare som utvecklar ett nytt coronatest. Förhoppningen är att det med hjälp av testet ska gå att avgöra vilka personer som haft Covid-19 och som därför kan jobba utan att riskera att smitta andra. Och trots det djupt allvarliga ämnet fanns det plats för ett och annat förlösande skratt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Albanova på KTH.

Kronprinsessparet fick ta del av forskningsresultat över varsin kopp te.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker Albanova på KTH.

Victoria var djupt fokuserad.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel fortsatte sedan till Region Stockholm och den Regionala särskilda sjukvårdsledningen (RSSL) som tillsammans med Smittskydd Stockholm leder insatsen med att begränsa spridningen av coronaviruset och covid-19.

Där fick kronprinsessparet bland annat träffa smittskyddsläkare och personer ur den stab som arbetar med att ställa om för att kunna ta hand om de som drabbas.

Kronprinsessparet i samtal med Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Kronprinsessparet med Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, som bara ett par timmar senare gick ut med det dramatiska beskedet att 18 personer i Stockholm avlidit bara det senaste dygnet: ”För fem dagar sedan sa jag att en storm är på väg, och nu är stormen här.”

LÄS MER: Prins Daniels egna ord om coronakrisen

LÄS MER: 7 roliga detaljer i nya bilderna från Haga slott!

Foto: Pontus Lundahl/TT, Victor Ericsson/Kungl. Hovstaterna.